Патриотите искат право на развод с Топлофикация

Всеки гражданин да може да се откаже от договор с „Топлофикация”, без да дължи такса за тръбите, които минават през дома му, или за общите части. Това предлагат от Патриотичния фронт в проект за промени в Закона за енергетиката. В момента отказалите се от парно плащат такса само заради наличието на тръби на топлофикацията, а отказът от услугата става при съгласие на поне 2/3 от етажната собственост.

„Това е форма на рекет”, каза съпредседателят на ПФ Валери Симеонов. ”Хората, които не желаят да ползват парно, не бива да бъдат принуждавани да плащат за общи части и тръби, преминаващи през собствеността им”, заяви Симеонов. ”Промяната е свързана с прекратяването на практиката топлофикационните дружества да събират такси от собственици на имоти, през които да преминават тръби и да заплащат за отопление на общи части”, поясни той. Според патриотите практиката на топлофикационните дружества противоречи и на закона за защита на потребителите, и на европейски директиви, според които не може да се плаща за услуга, която е неискана от потребителя.

Ако бъдат приети идеите на ПФ, всеки собственик на имот ще може да прекрати договора си с ”Топлофикация” в момента, когато се спре топлоподаването. ”В досегашния закон човекът дълго време може да бъде абонат и за това правим промяната такава, че прекъсването на услугата да бъде след подаване на заявление, но не по-късно от 30 дни. Ако до 30 дни ”Топлофикация” не прекъсне топлоподаването, се счита, че услугата е спряна”, допълни Симеонов.

Симеонов не смята, че промените няма да ощетят останалите клиенти на „Топлофикация”, които ще трябва да плащат за топлината, която отказалите се получават заради преминаващите през имота им тръби. На когото не му било изгодно, можел да се откаже от парно. Освен това тръбите на нежелаещите можело да се изолират от топлофикационните дружества.

Патриотите не са обсъдили проекта си с останалите партии.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини