Медици изгорили бебе със затопляща възглавница

9-месечно бебенце е било изгорено със затопляща възглавница след операция в "Пирогов", съобщава "Нова телевизия".

9-месечно бебенце е било изгорено със затопляща възглавница след операция в "Пирогов", съобщава "Нова телевизия".

„Постъпихме в болницата вечерта на 17 януари. Казаха, че тънкото черво е навлязло в дебелото черво и се наложи спешна операция. Тя беше извършена от д-р Кирков, за което съм много съм благодарна. На 18 януари сутринта се обадих на д-р Кирков , за да го питам как ме минала нощта и той ми каза, че са го изгорили със затоплящо устройство след операцията. Колко е сериозно разбрахме едва на 24 януари, когато ни казаха, че трябва да приемат Никола за 7 дни в отделението по изгаряния”, разказа пред "Нова телевизия" майката на детето.

Оказа се обаче, че преди намесата на Нова телевизия ръководството на „Пирогов” не е било информирано за случая с Никола. „ Ръководството на болницата не беше информирано за случилото се, веднага след като получи информация, изпълнителният директор назначи незабавна проверка. Детето е получило навременно и адекватно лечение”, обясни пиарът на болницата Мария Пойразова. „Проблемът е технически, но преди да приключи проверката няма как да съобщим повече информация”, уточни тя.

Вчера майката на детето е подала и жалба до ръководството на лечебното заведение. „Искам или извинение или да се поемат средствата за лечение от тук нататък. По няколко пъти на ден трябва да се сменя превръзката. Лечението струва около 30 лева за 3-4 дни. Докторите обясниха, че ще е много продължително домашното лечение”, обясни тя.

В студиото на „Здравей, България” д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването обясни, че семейството може да бъде обезщетено от съда заради случилото се. „Ако причината е в неправилна употреба на апарата, отговорността е на болницата и на персонала. Ако има дефект в самия апарат, отговорността може да се прехвърли към неговия производител”, коментира той.

„Самата болница и лекарите би трябвали да са застраховани. Това е събитие, което може да бъде отнесено и към застрахователите”, напомни той. „Има присъдени обезщетения от съда за над 100 000 лева, обикновено толкова големи обезщетения се изплащат при смъртен случай”, каза още д-р Кацаров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини