Вучков: До края на годината ще подменим 90% от техниката на пожарната

До края на 2015 година техниката за пожарна безопасност и защита на населението ще бъде на 90% обновена. Това каза министърът на вътрешните работи Веселин Вучков, който взе участие в церемонията "Пожарникар на годината - 2014 г.

"Изпитвам гордост, че точно в този момент мога да водя един от двата стълба на МВР - ПБЗН. Поздравявам главен комисар Николай Николов. Имах възможност на място във Варненско, Добричко, Елхово да видя, че пожарникарите се явяват последна опора на държавността. Това, което прави силно впечатление, когато помагат на хората в беда е, че хора, които бяха превантивно евакуирани възприеха с разбиране действията на местните пожарникари", заяви Вучков.

По думите му, оценката на гражданското общество е най-важна за тях. "В момента протича едно мащабно обновяване на техниката. До края на 2015 година тя ще стане на 90% обновена", каза още Веселин Вучков.

Предполагам, че утре ще има протестни действия от страна на пожарникарите. „Уважаваме всяко законно право на протест, така че в това отношение не виждам никакъв проблем и от наша страна. Ако наистина има протест на пожарникари, които членуват в този синдикат около час след началото, аз ще ги приема в кабинета си и отново ще обявя позицията си от преди няколко дни, а именно, че продължава обновяването на цялата техника на пожарната. Нито един пожарникар или спасител не е съкратен и няма да бъде съкратен", заяви Вучков.

Той посочи, че през месец март ще обяви конкурс за 150 редови пожарникари, а през месец юли за още 100 - за тази година 250.

„Паралелно с това, разбира се, до 15 април ще обявим с главен комисар Николай Николов нова структура на тази Главна дирекция. Мисля, че до март месец следващата година наистина в екипите на пожарникарите ще могат да работят минимум по трима човека. Разбирам, че това е големият проблем, но той не може да се решава само и единствено с назначаването на ново 800 или 1650 пожарникари, защото просто бюджетът не ми го позволява", каза още Веселин Вучков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини