Захладнява, ще вали и сняг

През нощта в Източна България вятърът ще стане северен, ще продължи да нахлува студен въздух. В Северна България и високите полета на Западна ще вали сняг, в югоизточната част от страната дъжд. В югозападните райони преваляванията ще спрат, а облачността ще се разкъса. В повечето места минималните температури ще са между минус 3° и 2°. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН, съобщи за Агенция „Фокус” дежурният синоптик Орлин Лазаров. Постепенно повишавайки се, атмосферното налягане ще стане по-високо от средното.

През утрешния ден ще настъпи постепенно подобрение на времето. Вятърът в по-голямата част от страната ще е слаб, в източните райони умерен, по крайбрежието на морето все още силен от север. В предобедните часове все още в централните и източните райони на Северна България ще вали сняг, в Югоизточна дъжд, но в процес на отслабване. Ще се задържи предимно облачно. С много малък дневен ход на температурите - максималните ще са между -2° и 3°, в югоизточните райони до 5°-6°, в югозападната част на страната, където ще има по-чувствително намаление на облачността, доста по-високи - до 8°-11°.

По Черноморието през по-голямата част на деня ще духа умерен и силен северен вятър, едва към края на деня ще отслабне. Ще бъде облачно. До обяд все още ще превалява, в северните райони сняг, в по-южните дъжд. Максимални температури от около 0° по северното, до към 3-4° по южното крайбрежие. Температурата на морската вода е 6-7°. Вълнението преди обяд все още ще е 4-5 бала, с тенденция към края на деня да отслабва.

В тилната част на отминал циклон, вятърът в планините вече ще е от запад, по билните части умерен. До обяд все още главно в Старопланинския район ще превалява сняг, но по-късно ще спре. По чувствителни разкъсвания на облачността ще има главно над Рила и Пирин. Застудява, дневна температура на 1200 м.н.в около минус 3°, на 2000 около минус 7°.

В неделя сутринта ще е студено, с минимални температури между минус 8° и минус 3°. Ще има разкъсана облачност, в отделни райони до слънчево време. Вятърът ще се ориентира от запад-северозапад, ще бъде слаб, в Дунавската равнина - умерен. След обяд облачността отново ще се увеличи. Привечер и през нощта срещу понеделник ще завали сняг. Максималните температури ще са между 1° и 6°. В началото на следващата седмица с умерен, в източните райони - силен, вятър от север ще нахлува студен въздух. Температурите ще се понижат. Ще има значителна облачност, в понеделник на повече места ще превалява сняг, предимно слаб. Във вторник валежите ще спрат.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Времето