Меркел и Оланд представят мирния си план за регулиране на украинската криза на Путин

Президентът на Франция Франсоа Оланд и канцлерът на Германия Ангела Меркел смятат да представят днес в Москва пред руския президент Владимир Путин план, основан върху направените по-рано предложения за регулиране на украинската криза, съобщава „Индипендънт“.

„Предполага се, че в основата на този план ще има инициатива от девет точки, представени по-рано от господин Путин, чиито идеи ще бъдат допълнени с нови мирни предложения от госпожа Меркел и господин Оланд. Такова би било например по-широка автономия на някои райони в източна Украйна“, пише изданието.

Според него направеното от Оланд заявление, че Франция е против влизането на Украйна в НАТО, може да влезе във френско-германския план и да стане „определена гаранция“.

Заедно с това визитата на лидерите на Германия и Франция в Москва може да се смята за израз на безпокойството на Европа от по-нататъшното ескалиране на конфликта в Украйна. „Тази ескалация на бойните действия ще се превърне в нова фаза на конфликта, който вече нанесе вреди не само на Русия, но и на някои европейски икономики“, отбелязва „Индипендънт“.

Изданието напомня, че Европа е категорично против доставките на оръжие за украинското правителство, които сега се обсъждат във Вашингтон. Този въпрос бе засегнат в Киев от държавния секретар на САЩ Джон Кери. „Оланд ясно заяви, че Западът е против доставките на оръжие за украинците в тяхната борба със сепаратистите, които от своя страна въоръжава Москва“, коментира вестникът.
Тази седмица Путин изпрати в Париж и Берлин своите предложения за разрешаването на конфликта в Украйна. Сред тях е предоставянето на по-голяма автономия на самопровъзгласилите се републики и признаването на техния контрол над по-голяма територия. Според дипломатически източници този текст от плана на Путин е бил отклонен от Франция и Германия.

След като планът на руския президент не получи поддръжката на европейските лидери, Меркел и Оланд са решени да представят в Москва своите предложения, основани на постигнатите през септември в Минск договорености. Преди визитата си в Москва двамата европейски лидери посетиха Киев, където се срещнаха с президента на Украйна Петро Порошенко.

В същото време се отбелязва, че и Париж, и Берлин са готови да предложат замразяване на конфликта в Донбас. „По всяка вероятност техният план се базира на предоставянето на Донбас на т.нар. неопределен статус, т.е. Европа ще разчита на приднестровския план за урегулиране на конфликта. По същество това е именно замразяване на военните действия“, посочва „Индипендънт“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят