Смолян е в готовност в случай на прииждаща висока вълна

Взети са превантивни мерки, заради очакваното влошаване на метеорологичната обстановка. Това каза пред „Фокус” главен инспектор Тошко Бързилов, началник на Националния оперативен център в ГД „Пожарна безопасност и защита на населението”. Съвместно с кметовете на общините и областните управители се извършва наблюдение на коритата на реките, наблюдават се и опасните места, където са микроязовирите, уточни инспекторът.

Той допълни, че имат готовност и съвместно с Агенция „Пътна инфраструктура“ при снегонавявания да се предприемат допълнителни мерки за почистване на основните пътища.

В област Смолян, където се очакват сериозни валежи, критичните точки са в самия град, където е река Черна, обясни Бързилов. „Там наблюдението е постоянно и при повишаване на нейното ниво, се взимат съответните мерки. Допълнително е проверено състоянието на дигите и там, където беше необходимо, са укрепени с чували с пясък.

В готовност е, при необходимост, Националната система за ранно предупреждение и оповестяване на населението. Има предварително подготвено съобщение за град Смолян, специално за прииждане на висока вълна“, подчерта Тошко Бързилов. Главният инспектор допълни, че река Тунджа при Елхово запазва своето ниво, няма повишение. Все още обаче са залети земеделските земи и част от една улица в града, но не може да се пристъпи към отводняване, докато не падне нивото на реката.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони