Главният прокурор иска рестарт на делото за Чората

Главният прокурор Сотир Цацаров иска възобновяване на делото за смъртта на Ангел Димитров-Чората. Причината – решението на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), с което през юли м.г. България бе осъдена да плати на роднините му 50 000 евро обезщетение и близо 35 000 лв. разноски.

Чората издъхна на 10 ноември 2005 г. в Благоевград по време на полицейска операция, при която бе задържан по подозрение в сводничество и наркотрафик. За смъртта му на съд бяха пратени майор Мирослав Писов, сержантите Георги Калинков и Янко Граховски, старши лейтенант Борис Механджийски и капитан Иво Иванов. Делото срещу тях три пъти стига до Върховния касационен съд (ВКС). Първоначално Писов бе осъден на 19 г. затвор, а останалите на по 18 години. Присъдите бяха неколкократно намалявани, докато процесът се точеше по инстанциите. Най-накрая ВКС ги оправда с мотива, че Чората е издъхнал не от побой, а от хронично заболяване.

България е осъдена от ЕСПЧ по случая „Чората“ за нарушено право на живот и за нечовешко и унизително отношение. Позовавайки се на Софийския военен съд и Военно-апелативния съд, които осъдиха антимафиотите, ЕСПЧ заключава, че нараняванията на Чората са причинени от сила, която не е била необходима за ареста му. Съдът в Страсбург посочва и, че разследването по случая е било неефективно.

Заради констатациите, главният прокурор ще настоява делото за смъртта на Чората да бъде възобновено. Искането му ще бъде разгледано от ВКС на 20 март.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини