Украйна гарантира обучението на български език на сънародниците ни

Доналд Тръмп ще посети Великобритания на 13 юли

Обсебени ли са три цигулки и виолончело за 30 млн. долара? “Страдивариус” ,“Гуарнери”, „Джофредо Каппа” и “Гофрилер”, купени по времето на Людмила Живкова, над 30 г. са в едни и същи музиканти

Депутатите предложиха Музикалната къща на БНР да работи като самостоятелен културен институт Така за всеки продаден билет новата структура ще получава субсидия от Министерството на културата

Кметицата Иванчева към съучастниците си: Няма документ, докато не плати (обзор) Поставили сме предприемача на колене, допълва началничката на район „Младост”

“Отровени” жители на Дума разказаха в централата на ОЗХО за фалшивата химическа атака

Студио Х на „Армията“ Малцина от сегашния отбор ще запазят местата си, важно е кой ще ги запълни

828 нови медицински изделия влизат в болничната помощ 105 пациенти са минали през 4 лечебници за аортни клапи

Сенатът на САЩ одобри Майк Помпео за нов държавен секретар

По работа сме на второ място в ЕС Трудим се по 40,8 часа, а холандците по 30,3 часа

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 27 април 2018

Общински съветници се обединиха заради глоба на Здравко Здравков Главният архитект бил викан в следствието и заради Иванчева

Според социологическите проучвания Ердоган ще спечели изборите в Турция

Писаха слаб 2,88 на държавата Комплексната оценка е най-ниска от седем години насам

Най-малко 10 човека са в неизвестност след порой в израелската пустиня Негев

Корупцията си кове нов закон за образованието

Учителите в държавните училища ще бъдат ощетени и обезкуражени

Проектът за предоставяне на публични средства на частни учебни заведения не бе подкрепен с никакви сериозни доводи. Единият е, че щом здравната каса плаща на частни болници, защо да не се плаща и на частни училища. Това е изключително несъстоятелно. Друг довод е, че образованието е изключително важно. Съгласни сме. Но това далече не означава, че може от данъците да се дават средства на частни субекти. Независимо дали се занимават с образователна услуга, това са търговски дружества, създадени, за да работят на печалба. Затова имат и толкова високи такси.

В цивилизования свят никой не поставя под съмнение, че образованието трябва да се финансира с обществени средства, за да осигури равен достъп за развитие на младите хора.

Даже през апогея на либералните възгледи, наречени пазарен фундаментализъм, неолиберализъм, никой не е поставял под съмнение дали да не се свие участието на държавата във финансиране на тази услуга и тя да премине изцяло в сферата на частното. На никого не му е хрумнало, както младата дама, защитавала законопроекта твърди, че в някои държави (без да посочи кои) имало подобно решение. Грешка. През 80-те години в САЩ имаше концепция общините да дават пари чрез ваучери на самите ученици. Но това е друго – как да се харчат бюджетни пари за образование. Съвсем не е същото, което предлагат нашите хора – да извадим пари, събрани чрез данъците на хората, и да ги дадем на едно частно предприятие, решило да печели, продавайки образователна услуга. Това е нелепо.

Да не говорим за корупцията, която ще възникне. Ще се зароят нови образувания само заради субсидията. А как ще се контролира използването на тези пари – с огромен апарат и разхищение на ресурси.

И ако учителите от държавните училища бяха хора на място, щяха досега да са на площадите. Но за съжаление у нас никой не реагира при действително общественозначими проблеми. Но дори и да не излязат на улицата, тези хора ще бъдат напълно обезкуражени. Ние и без това сме смъкнали толкова много критериите, изискванията, възможностите на учителите… Крайно време е заплатите им – особено в детските градини и основното образование, при което се формира един индивид, да се повишат. Резултатите ще бъдат огромни, ако в тези заведения се подобри обстановката. Дори тоалетните, ако щете, да са на ниво европейско. Ако има чистота, ред, култура в основното училище и в детската градина, съвсем други хора ще растат там. Няма да бъдат така озверени както сега. Защо това не го разбират? Ако тези 200 млн. ги имат, нека да ги дадат, за да се облагороди средата, в която растат децата.

Не знам в чия глава се е появила идеята, но с нея би трябвало да се заеме БОРКОР – да търси началото на корупция в самите закони, както съветваше един германец. А това е законов текст, чиито вдъхновители не могат да нямат връзки с частни дружества, които организират въпросните училища. Самият анализ води натам, не са приказки наедро.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.