"Синият" списък на Херо не е (почти) без пари

Димитър Димитров-Херо разкри списъка с играчи, които подбра за „Левски” през есента. Треньорът отказа да дойде при „сините” и „селекцията чудо почти без пари” остана нереализирана.

Кого спомена треньорът?

Жарсинио Антониа има договор с „Грьонинген” до юни 2017 г. , а за дясното крило Херо твърди, че може да дойде за „минимална, символична” трансферна сума. Холандецът струва 1,5 млн. евро според сайта „Трансфермаркт”. Миналото лято е взет за 200 000 евро. Цената е била относително ниска, защото до края на контракта му с „Гоу Ахед Ийгълс” е оставал един сезон. Сега има договор за още 2,5 години. Дори по някакво чудо да може да бъде привлечен за същите 200 000 евро, цената е абсурдна за „Левски”. Клубът нямаше през януари 7000 евро в касата да плати на вратаря Кристиян Наумовски, за да скъса контракта му безболезнено. И сега прави селекция от свободни агенти и от ненужни, като разчита на дарения от две фирми. За Емил Нину например на „Университатя” (Клуж) бяха платени пари, които не са за казване – вероятно 15-тина хиляди евро. Колкото румънският клуб да издължи заплатите на бранителя.

Крилата Юл Раймеринк („Гоу Ахед Ийгълс”), Лудсидио Маренго и Брадли Кувас („Волендам”) от списъка на Херо не са свободни агенти, имат договори до юни 2015-а и трябва да се плаща. Фактът, че им остават контракти за още 6 месеца, не означава нулева цена.

Преди година „Левски” хвърли око на Роберт Пих за заместник на продадения в „Елче” Гари Родригес. И въпреки че лявото крило имаше само още 5 месеца договор, и въпреки че дори бе изваден от първия състав заради отказа да подпише нов контракт, „Жилина” поиска 70 000 евро. Накрая словакът отиде в „Шльонск” за 80 000.

За тримата холандци клубовете щяха да търсят суми между 50 и 100 хиляди евро в най-добрия случай, сочи трансферната практика. Те са играли често есента, не са ненужни.

Така че Херо нещо се е объркал или има шейхски критерии за евтино, защото реалността в „Левски” и „А” група е съвършено различна. Иначе в Холандия, най-вече във втора дивизия, е пълно с нелоши играчи с оставащи 5-6 месеца контракт. Ето ви един експресно съставен списък от 3 прилични млади крила само от елита: Матиас Герт (АДО), Бруно Андраде („Вилем ІІ”), Лоренцо Стагвеер („Хееренвеен”). А във втора дивизия гъмжи от надъхани крилца.

Подобна е ситуацията с централните защитници на Херо, Жозимар Лима („Дордрехт”), Йоп ван дер Линден и Мамуна Амевор („Гоу Ахед”), Сандер Фишер („Екселсиор”) имат договори до юни 2015-а. И както „Левски” няма да пусне без пари играч в подобна ситуация, така и други не ги пускат.

Апропо, Жозимар бе предложен на „Левски” през януари 2014-а.

Стивън Тико, другият защитник от списъка на Херо, беше без клуб от юли, а на 17 декември подписа с „Беленензеш”. Димитров на 17 декември отказа на „Левски”. Защитникът нямаше как да бъде взет. А няма как отрано да привлечеш футболист, харесан от треньор, който не знае иска ли да дойде в клуба.

Амансио Фортес, последният споменат от Херо, отиде в ЦСКА. Анголецът есента беше във „Фатима”, заемащ осмо място в една от осемте трети дивизиии на Португалия. На 24 години и 10 месеца халфът е играл още в Ангола, Индонезия и ІV лига в Испания (в „Б” отбора на „Уелва”). Много е съмнително, че с подобна визитка щеше да бъде одобрен за титуляр в „Левски”. Иначе има добра техника с левия крак, макар да е малко от типа плажен футболист. Ще видим ще стане ли титуляр в ЦСКА. Засега не става.

Възможно е обаче Херо да бърка анголеца с холандеца Алвин Фортес (20 г.). Дясното крило през януари смени без трансферна сума „Ваалвайк” с „Витес”, а не с ЦСКА. Димитров може да е гледал Алвин, но за Амансио е много съмнително. Холандският Фортес есента има 4 титулярни мача за последния във втора лига. И не е ясно как щеше да се наложи в шестия засега в „А” група.

Всеки холандски мениджър ще ви каже, че в първа и втора лига там е пълно с нелоши крила и централни защитници. Съставянето на подробен списък от 30-40 имена с договори за по още 6 месеца е работа за един ден. Гледането им е работа за два уикенда. Ако имате понятие от футбол, ще харесате най-малко 20 с класа за шестия в „А” група. Не е трудно поне десетима да ги убедите да приемат заплати по 10 000 евро на месец – там получават по-малко. Трудно е да ги вземете от клубовете. А ако са свободни агенти, то или не стават, или все някой в Кипър или Румъния ще им предложи повече. В „Левски” таванът на заплати е 100 000 евро годишно, ниска топка за играта.

Футболният пазар не е проста работа и става изключително сложна, ако нямаш пари. А през зимата на 2015-а нито един български клуб не плати трансферна сума за нито един футболист. Има версия че „Литекс” е дал 150 000 евро на „Португеза” за Рафаел Перес, но не е потвърдена.

Толкоз за селекцията на Херо. Тя е почти невъзможна за клуб без пари. Но дори да е реална, дори Херо да е прав за абсолютно всичко, това не променя факта, че бе правена зад гърба на спортния директор на уж бъдещия клуб на треньора. Димитров демонстративно действаше без Гонзо и не даде своя списък на него. Иначе списъкът може би още е в Тодор Батков и не е голяма тайна.

Забележка: Ако Герт, Андраде или Стагвеер дойде в български клуб, авторът ще претендира за славата на откривател. А в случай, че някой има свободни 200 000 евро за трансферна сума за крило, да се обади, има и по-добри.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ