Ректор на Колеж по туризъм сбъдна мечтата на бедно момиче с болна от рак майка

Преди година Ивета Маринчева е ученичка в НХГ, на която предстоеше абитуриентски бал, но няма възможност да изживее този незабравим ден.

Ивета е от бедно семейство с болна от рак майка.

С присъщата будност на млад човек тя събра куража да се свърже с вестник „Струма”. Историята й трогна десетки благоевградчани.

Сред първите помогнали е бившата касиерка на ансамбъл „Пирин” Елена Георгиева, която се погрижи за тоалета на Ивета за бала. Потресен от бедността в семейството на безработния Стефан, болната му от рак съпруга Анелия и трите им деца, ректорът на Колежа по туризъм в Благоевград проф. Васил Жечев издири Ива и пое обучението й в специалност „Туризъм”, която тя сама избра.

Ивета, чиято диплома за средно образование е висока, няма да държи приемни изпити в Колежа по туризъм, а по време на обучението си няма да плаща такси. След като получи бакалавърска степен, проф. Жечев предложи на девойката да й плати и магистратурата в ЮЗУ. Като за начало ректорът й даде от името на колежа и пари, за да се чувства девойчето комфортно на абитуриентския си бал.

Учителите в Електрото, където учат братята й близнаци, събраха пари, семейството на техните възпитаници поне на Великден да се отпусне и да сложи на масата си нещо по-различно от бурканите с консерви домати, които бабата на децата им праща от село.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини