Президентът: България има златен шанс да извърши дълго отлаганите реформи

България остава в групата на най-проевропейските държави в Европа. Това се случи и благодарение на активното гражданско общество, каза президентът Росен Плевнелиев на среща в Мюнхен с министъра за евроинтеграция и регионални връзки на Бавария д-р Беате Мерк. Двамата разговаряха в рамките на 51-вата Мюнхенска конференция по въпросите на сигурността, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Президентът посочи, че въпреки нестабилната политическа ситуация в страната ни през изминалите две години, България има „златен шанс“ да извърши дълго отлаганите важни реформи – в съдебната система, в администрацията, в сектор „Сигурност“, в здравеопазването, в образованието. Държавният глава изрази благодарност за оказваната от Свободната държава Бавария експертна подкрепа на България, особено в областта на правосъдието и вътрешния ред. В тази връзка Росен Плевнелиев отново подчерта, че страната ни напълно отговаря на критериите за присъединяване към Шенгенската зона без граничен контрол и че, въпреки първоначалните трудности, успешно се справи с предизвикателствата, породени от повишения миграционен натиск върху външните граници на ЕС.

На срещата Росен Плевнелиев и Беате Мерк обмениха мнения по средата на сигурност в региона в контекста на кризата в Източна Украйна. Двамата бяха единодушни, че Европа трябва да остане единна, за да бъде силна в момент, когато се наблюдава отстъпление от принципите на демокрацията и на върховенството на закона. По думите на държавния глава, случващото се в Украйна и в Близкия изток прави ролята на България в Югоизточна Европа още по-важна. „България е отговорен член на ЕС и може да даде пример на страните от Западните Балкани, които трябва да получат тласък по пътя на европейската си интеграция. Необходимо е да засилим връзките помежду си, за да избегнем риска от изолация и разделение“, категоричен беше президентът Росен Плевнелиев.

Във втория ден на Мюнхенската конференция по въпросите на сигурността, около 16.30 часа българско време, държавният глава ще направи изказване в президентския дебат на форума на тема „Конфликтът в Украйна и сигурността в Европа“. В рамките на Конференцията в Мюнхен президентът Росен Плевнелиев ще разговаря и с вицепрезидента на САЩ Джоузеф Байдън.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини