Тунджа заплашва да залее Калофер, Марица покачи нивото си край Пазарджик

Река Тунджа може да излезе от коритото си и да наводни къщи в Калофер заради недоизградена дига. За това предупреди кметът на Калофер Румен Стоянов пред Фокус.

Има няколко места, където дигата трябва да се изгради, защото ако тя излезе от коритото си, както се е случвало, ще наводни няколко семейства.

Около 10 метра по реката е необезопасена, тъй като не са достигнали парите, отпуснати по проект за изграждането на 18-метрова подпорна стена, уточни Стоянов.

Така остава потенциалната опасност за населението, твърди кметът. До този момент никой не е дошъл на място, за да инспектира и да види за какво става въпрос, уточни Стоянов.

В района на Калофер винаги съществува потенциална опасност от наводнения, добави той. Има няколко дерета, надвиснали опасно над градчето. Те събират старопланински потоци при поройни дъждове и могат да отнесат града. Деретата са изчистени, както и шахтите, за да могат да поемат по-голямо количество вода, каза кметът. Но въпреки това е важно какво количество вода ще падне. Наскоро свлачище е било запушило пътя в едно от тези дерета, поясни Стоянов. С подръчни материали и доброволци то е било почистено. Но градчето страда от отношението на община Карлово, тъй като те са бенефициенти по проекти, а оправданието им винаги е, че няма средства, каза кметът Румен Стоянов. Така че, ако Калофер изпадне в тежка ситуацията заради метеорологичната обстановка, там ще трябва да се справят сами, добави кметът.

Междувременно стана ясно, че река Марица в Пазарджик покачи видимо нивото си след обилните валежи от дъжд през последното денонощие.

Реката е запълнила единия си ръкав, който обикновено е сух. Водата в ръкава оформя известния парк "Острова" в Пазарджик. Разливът на водите е достигнал до страничните стени, които ограничават коритото на Марица.

За сега няма опасност реката за излезе извън тях и да създаде проблеми.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини