10-тонна скала от Иванково кале надвисна над къщите в Кричим

Огромна скала се откърти от местността Иванково кале над Кричим, върху което има останки от древна крепост. Тя е паднала върху планински път. Скалният къс е надвиснал на 50 метра от къщите. За щастие няма пострадали, няма и материални щети, съобщиха от община Кричим.

Екипи на „Гражданска защита” и доброволно формирование към Община Кричим са започнали разбиването на скалата, която тежи около 10 тона. Тя ще бъде раздробена с къртачи.

„Превантивно са евакуирани хората от три къщи, за да се избегне евентуален инцидент, ако скалният къс продължи пътя си”, съобщи кметът на Кричим Атанас Калчев.

Заради дейностите по разчистването преди минути за около половин час беше затворен пътят Кричим-Девин в регулацията на град Кричим.

„Продължаваме да търсим финансиране от държавата, за да се направи проучване на скалите, след което да се укрепят.”, каза още кметът Калчев.

Той очаква разбиране от страна на институциите, защото има усилена ерозия на скалите в този участък под Иванково кале, където се намират 40-50 къщи, които са застрашени от подобни инциденти. През лятото скала падна върху къща в местността и нанесе материални щети.

Те бяха възстановени, след като Общински съвет-Кричим отпусна средства за ремонта на къщата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони