Единадесет партии ще могат да участват в предсрочните избори в Турция

Около 20 пострадали след изтичане на фенол в химически завод в Чехия

Румен Радев: Перспективата на България е да задълбочи европейската си интеграция, а това е невъзможно без присъединяване към Еврозоната

Чистачка пострада при късо съединение

София бе домакин на изнесено заседание на Военния комитет на ЕС

Почерпен млад водач удари челно завиваща кола и потроши още две паркирани

Светлината озари зала „България”

Д-р Ангел Кунчев: Имаме достатъчно ваксини Някои държави върнаха задължителните имунизации

Митниците унищожиха десетки хиляди дрехи, обувки и парфюми менте

13-годишно дете в болница след сбиване с връстник

Контрабандна валута за над 200 хил. лв. задържаха на Капитан Андреево

Кметът на Велико Търново преговаря за газифициране на старинния квартал „Варуша“

Здравни работници протестират в Румъния срещу намаляване на заплати

Ева Майдел: Влизането в Еврозоната е най-важната тема за България за последните 20 години

Евродепутатът Ева Майдел: 30% от българските компании очакват негативи от Брекзит

САЩ: България може да бъде фактор на промяната в Югоизточна Европа

Съединените щати ще продължат твърдо да подкрепят България по пътя на реформите и като фактор за стабилността в целия регион на Югоизточна Европа. Това стана ясно на среща на президента Росен Плевнелиев с вицепрезидента на САЩ Джоузеф Байдън в рамките на 51-вата Конференция по въпросите на сигурността, която се провежда в Мюнхен.

България планира да извърши амбициозни реформи за модернизация и за спазване на принципа на върховенство на закона, които вицепрезидентът Байдън приветства, съобщиха от пресслужбата на президента. България може да бъде фактор на промяната за целия регион, каза Джоузеф Байдън на срещата с българския държавен глава.

Двамата обмениха мнения по ситуацията в Източна Украйна, по въпроси на енергийната сигурност и по напредъка в осъществяването на реформите у нас в ключови сектори.

Президентът Росен Плевнелиев и вицепрезидентът Джоузеф Байдън споделиха позицията, че кризата в Източна Украйна има потенциал да дестабилизира региона на Югоизточна Европа.

Затова е необходим диалог и задълбочаване на връзките между страните на Балканите, които да ускорят процесите на интеграция. „България е важен фактор в региона. Постигнахме много за последните 25 години. Сега обаче трябва да продължим да пишем история, като надградим демократичните институции“, каза държавният глава по време на разговора. Президентът Росен Плевнелиев беше категоричен, че страната ни е на прав път, има ясни приоритети и сега е моментът те да бъдат реализирани. България е напълно наясно с проблемите си и САЩ ще продължат да подкрепят всяка стъпка, която води до стабилност и сигурност, което е важно и за американските инвеститори, посочи от своя страна вицепрезидентът Байдън.

Стратегическото парнтьорство между България и САЩ ще намери конкретно изражение чрез дейността на сформираните работни групи в областта на сигурността и отбраната, енергийната сигурност, върховенството на закона и образованието и контактите между хората. Предстои да бъдат насрочени първи заседания на работните групи, които трябва да набележат конкретни стъпки за напредък на сътрудничеството в посочените области.

Енергийната диверсификация и изграждането на интерконекторната газова връзка с Гърция е от ключово значение за енергийната независимост на България, беше подчертано още по време на срещата. Обсъден беше и ходът на изпълнението на решенията от Срещата на върха на НАТО в Уелс и необходимостта от модернизиране на Българската армия за постигане на съвместимост с партньорските армии от НАТО. САЩ отново изразиха високата си оценка за приноса на България в мисията на НАТО в Афганистан.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.