Григор Димитров загуби доиграването на мача от трети кръг срещу Новак Джокович в Синсинати

МВнР: Няма данни за пострадали български граждани при тежкото наводнение в Южна Индия

СПИН мори мъжете 6 пъти повече от жените у нас Новорегистрирани са 139 представители на силния пол срещу 22 на нежния

Бербатов е сензационна опция за „Юнайтед“

Мотоциклетист е с опасност за живота след катастрофа във Варна

„Лудогорец“ губи вратар за дербито

Германия отваря вратите за чужденци Бежанците не отговарят на нуждите на Берлин

Труд Уикенд – един вестник за два дни

Пиян пациент опря ножица в гърлото на медицинска сестра в Търново Ръководството на областната болница сезира прокуратурата

САЩ изтеглят 200 милиона долара от стабилизационния фонд за Сирия

Ангела Меркел очаква сложни разговори с руския президент утре в Берлин

Оръжеен бос фалирал „Олимпик“ В Испания развивали дейност без лиценз

Организация на движението за рехабилитация на уличен канал по бул. “Арсеналски“

4,6 млн. европейци са гласували в допитването за лятното часово време

Трябва работеща добивна индустрия за да задържим младите хора

Настроението зависи от храната

Щастието е на няколко …хапки разстояние. Не само любовта минава през стомаха. Има някои храни, които веднага могат да ви накарат да се чувствате по-добре, както има и такива, които могат буквално да ви вгорчат деня. За да сте доволни, понякога е нужно просто да знаете какво да сложите на масата или да хапнете на път за работа.

Ако не харесвате морските деликатеси, не е лошо да преосмислите виждането си, поне що се отнася до мидите. Те са много богати на витамин B12, който е полезен за мозъка. Съдържат и цинк, йод и селен, които са важни за поддържането на ведър дух.

Спанакът съдържа магнезий, който бори депресията и снабдява организма с енергия. В патладжаните има мощни антиоксиданти, които се грижат за краткотрайната ни памет и стига да ги ядете, без да ги белите, няма да се ядосвате толкова често заради това, че не знаете къде сте си сложили ключовете от колата.

Чудили ли сте се защо шоколадът ви кара да се чувствате добре? Вярно, че е хубав на вкус, но също така подобрява притока на кръв в мозъка, повишава концетрацията и ви кара да се чувствате по-енергични. Пропуснете млечния и заложете на черен, който е и по-богат на какао, което от своя страна сваля кръвното налягане и кара мозъка да отделя ендорфини.

Ако все пак искате нещо сладко, а знаете, че захарта е виновна за свободните радикали, хапнете малко мед. Той не само че бързо ще се справи с тях, но и ще ви предпази от възпаления, които според специалистите често са сред основните причинители на депресивните състояния.

Неслучайно някой определят яйцата като идеалната храна. Те съдържат омега-3 мастни киселини, цинк, витамини от група B, създават усещането за ситост и зареждат с енергия. Какво повече може да иска човек.

Може би няколко чери домата, с които да ги комбинира. Защото те са богати на ликопен – един от най-мощните антиоксиданти (около 100 пъти по-силен от витамин Е).

Дръж стреса надалеч с чесън, орехи и малини

Германски учени направили следния експеримент. Убедили 120 души да произнесат реч, а след това им възложили да решат сложна математическа задача. На една част от участниците дали повече витамин C, а на другите само пожелали успех. Щеше да е много хубаво, ако витаминът можеше да превърне човек в гений, но и резултатите, които изследователите получили, били задоволителни. Участниците, които приели витамин C, имали по-ниско кръвно налягане и по-ниски нива на кортизол след стреса, на който били подложени. С други думи, въпреки сложните задачи, били по-спокойни. Има някои храни, които помагат на организма да преодолее напрежението. Дори да не искате да ставате оратори или математици, ето някои вкусотии, които ще направят следващата ви среща с шефа по-приятна.

Боровинките, ягодите и малините – всички те са богати на витамин C и не е нужно да чакате лятото, защото вършат работа и замразени. Горските плодове ни зареждат и с антоциани – пигментите, които придават червения и синия им цвят. Те безценен помощник в борбата със свободните радикали.

Аспержите също са добър избор. Те съдържат фолиева киселина, която отговаря за доброто настроение. Може да ги консумирате на пара и препечени. Изборът е ваш, а хубавото е,че не трябва да се ограничавте с количеството. Същото не може да се каже за авокадото, което е богато на глутатион, но и на калории. Глутатионът блокира чревната абсорбция на някои мазнини. Авокадото съдържа и лутеин, бета-каротен, витамин Е и фолиева киселина повече от всеки друг плод. А една порция (около една четвърт от плода) има много витамини от група В, но е добре да внимавате с количеството и да си режете по едно или две парчета от него на хранене.

Ядките като цяло са много полезни, но кашуто заслужава особено внимание, защото е богато на цинк, а изследванията са доказали, че липсата му води до притеснение и депресия.

Освен, че са приятни на вкус, орехите са богати и на алфа-линоленова киселина, омега-3 мастни киселини, и други полифеноли, които правят паметта ни по-услужлива. Зеленият чай също се грижи за добрата работа на мозъка, освен че помага и за добрата фигура.

И понеже стресът отслабва имунната ни система, имаме нужда от чесън, който да я заздрави, да се погрижи за сърцето и да забави процесите на стараене на клетките.

Не забравайте и месото, но изберете с по-малко мазнини и такова, в чийто произход не се съмнявате.

Вкуснотиите, които могат да вгорчат деня ви

Пътят към лошото настроение също минава през хладилника. Важно е на кой рафт ще се спрете и какво ще изберете, защото това ще определи дали ще затворите врата му с доволство или с чувство за вина, раздразнение и…няколко килограма повече.

Опитайте да изключите от менюто си следните храни и ще видите, че ще се усмихвате по-често.

Шунката – преди да стигне до вашия хладилник, това месо е било натъпкано с нитрати и консерванти, които освен лошо настроение могат да ви докарат и мигрена и подути глезени. Заменете я със сьомга, много богата на полезни вещества.

Газираните напитки може и да ви носят енергия и щастие, но това им действие е краткотрайно. За дълго остават само приетите калории, които се превръщат в мазнини в тялото ни.

Продължителният спор кое е по-полезно маргаринът или маслото приключи и маргаринът загуби. Неговите омега 6-мастни киселини не се отразяват добре нито на настроението, нито на нивото на инсулин в кръвта ни.

За чипса спор не е имало, но това не значи, че е лесно да се откажем от него. Дълго ще търсите с какво да замените купата с тънки пържени картофки пред телевизора, но поне докато го търсите, ще бъдете по-щастливи.

По-неочаквано може да е твърдението, че гевреците не са толкова полезни, колкото си мислим. Това е защото голяма част от тях са пълни с рафинирани въглехидрати.

Пълни с натрий и съмнителни хранителни добавки са и фъстъците. Поне тези, които често си купуваме солени и пакетирани за предстоящото събиране с приятели.

 

 

 

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.