Испания спаси 540 преселници в Гибралтарския проток

Изписаха от болница британеца, отровен с Новичок

„Боинг“ триумфира на шоуто „Фарнбъро“ Истински железен човек лети на авиошоуто (ИНФОГРАФИКА)

Николай Младенов, специален координатор на ООН в Близкия изток: Израел и Хамас да отстъпят от ръба на войната

Сменят ветеринаря в Болярово, евтаназия в Шарково ще има

Томислав Дончев за скандалите около чумата: Една рутинна процедура се превърна в политическа криза

ОПОС ще финансира ВиК проекти за 1,35 млрд. лв.

Коцето спря купоните Певецът отбеляза празника със семейството си

Израел и Русия се договориха за по-тясно сътрудничество в Сирия

Тръмп няма да подкрепи предложението на Путин за референдум в Донбас

Макрон уволни свой сътрудник, бил протестиращи

Цветан Цветанов след решението на НС за мигрантите: Благодаря на опозицията!

Напускалият свободно Варненския затвор – бивш рали състезател и лидер на престъпна група

Румяна Арнаудова за арестите в КАТ-Габрово: Касае се за длъжностни и документни престъпления

Атаката срещу дизела е истерия и балон Обсъждат по-високи данъци и такси

Плевнелиев в Мюнхен: След края на Студената война навлизаме в "Студен мир"

"През 2014 година средата за сигурност в Европа се промени драстично. Намираме се в нова фаза на развитие, която бих нарекъл "Студен мир". Мир, защото никой не иска война и никой не иска да се връща обратно към времето на Студената война.

Този мир, за съжаление, е "студен", защото се използват способи от времето на Студената война, а и от периоди преди нея – политика на велики сили и на периферия между тях, която се надявахме отдавна да е останала в миналото, на промяна на граници със сила и на невиждана пропагандна война". Това заяви президентът Росен Плевнелиев в изказването си пред участниците в 51-вата Мюнхенска конференция по въпросите на сигурността. Държавният глава взе участие в Президентския дебат на Конференцията, заедно с колегите си от Украйна, Литва и Финландия.

Пред участниците във форума на високо равнище в баварската столица българският президент открои три основни предизвикателства пред европейския модел на сигурност, установен след края на Студената война, които произтичат от кризата в Украйна.

Президентът определи периода на кризата в Украйна от началото на 2014 година, като нова фаза на развитие в отношенията – от "Студена война" към "Студен мир". "В тази нова фаза на "Студен мир" замразените конфликти са даденост – в Грузия, в Приднестровието, в Нагорни Карабах. На път ли сме да видим още един замразен конфликт в Украйна и това решение ли е за хората, които живеят там? Ежедневните убийства и насилието добро решение ли са за хората в Източна Украйна? Това ли им предлагаме? Ако наистина мислим за хората в Източна Украйна, не трябва да се търси замразяване на конфликта, а намирането на решение, което минава през спазването на Минските споразумения", категоричен беше държавният глава. "Вярвам, че в Европа има реална заплаха и достатъчно доказателства за воденето на хрибридна война и за изпълнението на стратегия за създаване на замразени конфликти. Това е поредното доказателство, че, за съжаление, се намираме в нов етап на "Студен мир", допълни Росен Плевнелиев.

Според президента, второто основно предизвикателство пред сигурността в Европа е свързано с неспособността на руската държава, общество и икономика да се приспособят към процесите на глобализация и на интеграция. "Бъдещето не идва по газопроводи, а чрез ефективност, устойчиво развитие и иновации, а не чрез използването на енергията като оръжие. Решението днес, въпреки съпротивата на Русия, е да продължим процеса на интеграция, да продължим работата по споразумения за свободна търговия, либерализиране на пазарите на ток и газ и създаването на енергийни борси, където енергията се търгува свободно и на пазарни цени", каза Росен Плевнелиев. Президентът отново призова за свързване на енергийните мрежи чрез ускорено изграждане на интерконекторни газови връзки и апелира за диверсификация и либерализация на енергийните доставки.

Пред участниците в Конференцията президентът определи противопоставянето от страна на Русия на европейския модел и ценности като третото основно предизвикателство пред сигурността. "Русия не иска война, никой не иска война. Но сме свидетели на ясен процес на противопоставяне – на санкции, на хибридна и на безпрецедентна пропагандна война в Европа", заяви още президентът Росен Плевнелиев в Мюнхен.

"Преди 25 години Берлинската стена падна и Европа започна да пише история. Демокрацията се разпространи на Изток. Бившите комунистически държави станаха демократични и свободни. Европа се превърна в най-голямата икономика на света и в глобален лидер. Европа обаче трябва да се събуди, защото през последните години губим посока и задълбаваме в собствените си проблеми, пишем по-скоро бюрократични правила, отколкото история. Но ако спрем да правим история, някой друг ще я прави вместо нас. Нека повярваме, че живеем в исторически времена и да останем единни в защитата на собствените си ценности, призова българският президент от трибуната на престижния световен форум.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.