Еднофамилни къщи влизат в програмата за саниране

И еднофамилните къщи ще могат да се възползват след 2016 г. от програмата за саниране. Това съобщи пред “Дарик” вчера министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

По думите й от това ще се възползват първо домовете, които се намират в най-замърсените части на страната. „Ще дадем възможност пак чрез аналогичен механизъм, може би чрез целево предоставяне на средства на еднофамилни сгради и особено в най-замърсените райони, те да предприемат мерки за енергийна ефективност, да преминат например към соларни бойлери и така нататък, за да се минимизират праховите частици в атмосферата", обясни Павлова.

От министерството уточниха пред „Труд“, че програмата ще бъде продължение на сегашната за саниране в многофамилните блокове през 2016 - 2017 г. „Все още е рано да се каже какъв ще бъде бюджетът, преди това трябва да се анализират възможностите за повишаване на енергийната ефективност и в кои райони на страната би било икономически изгодно“, обясниха още оттам. Очаква се част от сумата - 300 млн. лв. да дойде от европрограмата „Региони в растеж“.

Според последният доклад на Световната здравна организация България е сред страните с най-замръсен с фини прахови частици въздух в света. Основната причина е именно използването на твърди горива за отопление - въглища и дърва. Според изследването най-мръсен е въздухът в Перник и в София, а най-чист - в Бургас и Враца.

Към момента държавата е отделила 1 млрд. лева чрез Българската банка за развитие за санирането на многофамилните жилищни сгради. По програмата могат да кандидатстват блокове с над 36 апартамента, по- нататък ще могат да се включат и по-малки сгради. Ако живеещите откажат да укрепят блока, те ще трябва да връщат обратно парите за обследване.Вътрешните ремонти не се плащат от държавата. Тя обясни, че от програмата ще могат да се възползват не само панелни сгради, а програмата ще продължи до края на 2016 г. След това се очаква програмата да продължи, но не със 100% безвъзмездна помощ, а със 75%, обясни пред БТА депутатът от ГЕРБ и председател на енергийната комисия Делян Добрев. Той също потвърди, че се обмисля подкрепата и на еднофамилни жилища.

Първите 3 договора са факт

Първите три договора по програмата за енергийна ефективност на Министерството на регионалното развитие вече са факт. Това съобщи министър Лиляна Павлова. "Първите 3 договора са сключени в Благоевград, но има и редица други населени места и общини, в които интересът е голям и вече има регистрирани сдружения. Всички желаещи трябва да знаят, че конкуренцията също е важна", допълни Павлова.

В Пловдив до момента в Агенцията по вписвания са регистрирани едва 31 сдружения от всичките 1400 жилищни сгради, които имат право да кандидатстват за финансиране по програмата. Според министър Павлова това е "добро начало", тъй като процесът на сдружаване и събиране на документи изисква повече време.

Министърът е изчислил още, че заради повишаване на данъчната оценка след саниране данък сгради на средностатически апартамент от 80 кв.м ще скочи най-много с 1,60 лв. Тя каза още, че заедно с екипа си са извършили симулация на специален софтуер, който изчислява данъците и данъчната тежест. „Тези суми допълнително падат, ако хората се възползват и от 5% облекчение за плащане на данъка наведнъж и в определен срок", заяви Лиляна Павлова.

Тя увери Националното сдружение на общините, че има нейната лична и на МРРБ подкрепа за законодателни промени, така че тези сгради, които са финансирани с публични средства, да не бъдат освобождавани впоследствие от данък. "По този въпрос имаме пълен консенсус с общините. Мисля, че така е правилно и ние ще ги подкрепим за такава законова поправка, за да минимизираме тези техни загуби", коментира министър Павлова.

Измамниците яхнаха и санирането

Измамници вече яхнаха националната програма за енергийна ефективност, и то преди още тя да е набрала скорост и заработила на пълни обороти, стана ясно в събота в Пловдив по време на презентацията й от министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Тя уточни, че регистрирането на сдруженията на етажната собственост е безплатно, а единствената такса е държавна в размер на 10 лв., които се заплащат в Агенцията по вписване. "Вече бяхме уведомени, че мошеници искат пари за подобна услуга", заяви министър Павлова, без да конкретизира от кои градове са сигналите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини