Топ 10 - Филми за футбола през ХХІ век

Февруари - филмовият месец на годината много често е преплитал пътищата на две от най-харесваните развлечения на съвременния свят- спортът и киното. Много спортове са били номинирани за знаменитата церемония в Лос Анжелис. Много прототипи на спортисти са изминали легендарната червена пътека. Изглежда, че считаният за най-популярен спорт в света обаче не е сред любимците на филмовата академия. Все пак през новия век бяха създадени достатъчно ленти, които имат качествата за награди.

1. Във филма „Марадона" (2008 г) на Емир Костурица се събират в обща пътека две от най-великите личности на нашето време. Босненският левичар (б.а - политически, а не футболен) демонстрира безкрайната си симпатия към аржентинската легенда, което превръща 90-минутното екранно платно в своеобразно обяснение в любов. Документалната лента е изпъстрена с безброй интересни детайли от живота на Дон Диего. Определено може да се усети защо Марадона е такъв невероятен феномен.

2. Документалният „Двамата Ескобар", заснет от Фил и Майк Зимбалист хвърля обилна светлина върху преплитащите се пътища на колумбийския футбол с наркокартела на Пабло Ескобар. Паралелно върви разказът за футболистът Андрес Ескобар и наркобоса Пабло Ескобар. Филмът се появи през 2010-а като едно закъсняло обяснение защо Андрес Ескобар бе застрелян след световното САЩ 1994 като отмъщение за злополучния му автогол в осминафиналите.

3. „Проклетият Юнайтед" безспорно е сред най-ярките творби с художествена стойност на футболна тематика. Заради играта на главния актьор Майкъл Шийн, номиниран за „Оскар" за „Фрост-Никсън", тази лента се поставя сред най-добрите на спортна тематика. Сюжетът се простира в рамките на няколко седмици, толкова трае престоят на легендарния Брайън Клъф в „Лийдс Юнайтед". Периодът обаче е напълно достатъчен за да се разбере, че Клъф е един „шибан гений" както биха се изразили англоговорящите.

4. Документалният „Зидан- портрет на ХХІ век" удря тавана като модерна визия и звук и гони по стандарт други шедьоври на съвременния арт. Филмът е заснет в рамките на един отделен мач от Примера дивисион между отборите на „Реал" (Мадрид) и „Виляреал". Уникален принос към качеството на продукцията придава специфичният саундтрак, създаден от шотландската група „Могуай". Лентата е от 2006 година. Толкова е добра, колкото и самият Зизу!

5. „Чудото от Берн" представлява модерна приказка, посветена на спечелването на световната купа от ФРГ през 1954 година. Прочитът на историята е през очите на едно малко дете, съвременник на събитието. Лентата е изцяло немска и се появи в годината, в която се честваше 50-годишнината от събитието. Трябва да се отбележи, че режисьорът Зьонке Вьортман е постигнал изключително добра достоверност с кадрите от пресъздаването на футболния мач Германия - Унгария, който всъщност е и финалът на световното.

6. „Мачът на техния живот" се придържа плътно към събитията от 1950-а, когато набързо се сформира национален отбор на САЩ, съставен изцяло от англичани. Същият отбор, който пристига заради самото участие в Бразилия и става автор на една от най-големите сензации в историята, побеждавайки Англия с 1:0. Лентата на Дейвид Анспау няма кой знае какви достойнства, но сред актьорския състав блести днешната суперзвезда Джерард Бътлър, който го помним от „300". Филмът е от 2005 г.

7. Нямаше как да се избяга от любимата тема за футболното хулиганство и кой, ако не англичаните, доминират на тази територия. „Футболната фабрика" е с много силен заряд на какво са способни млади и неосъзнати индивиди, които се обединяват под мотото на футболната омраза. Този филм донесе огромна част от славата на феновете на лондонския „Милуол", които са в основата на сценария на Ник Лоъв. Лентата се появи през 2004-а, година по-късно на същата тематика бе изграден „Зелената хулиганска улица", където блести Илайжа Уудс.

8. Топката преминава в съвсем друго поле в романтичната комедия „Търсейки Кантона" (2009). Типична история на неудачник, чийто любимец, в случая Ерик Кантона, се намесва за да му промени изцяло живота. Симпатичното в цялата глуповата история е внезапната поява на самия Крал Ерик, който взема дейно участие в лентата. Непретенциозният филм на Кен Лоач се явява като отлична възможност Ерик Кантона да се завърне с роля в английското кино и да си припомни славните си времена.

9. „Юнайтед" е филмът, който задължително трябва да се гледа. Близо 55 години след мюнхенската трагедия на летището, английското кино извади шедьовър по темата. Изключително добре изграден върху комбинацията между документални кадри и реален актьорски състав. Много силен, много разтърсващ филм, който отлично работи за величието на английския футбол. „Юнайтед" се явява като отлично допълнение към вечната харизма на този невероятен продукт, наречен футбол на Острова.

10. „Елено" (2011) на Хосе Енрике Фонсеко ни връща 70-80 години назад във времето и третира съдбата на предшественика на Гаринча - Елено де Фрейтас. Също като „Радостта на народа", Елено играе за „Ботафого", където нанизва близо 300 гола. За националния отбор на Бразилия има 18 мача и 19 гола. Прави немислимото за времето си - заминава за Аржентина, за да играе за „Бока Хуниорс". Малцина се сещат за него, защото е роден през 1920-а и в пика на неговите футболни успехи светът е във вихъра на Втората световна война. Умира съсипан и нещастен на 38 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят