Полша праща оръжия на Украйна, а САЩ помощ

Полша няма да промени позицията си за доставки на оръжия в Украйна и ще сътрудничи по въпроса, заяви на Мюнхенската конференция вицепремиерът и министър на отбраната на страната Томаш Семоняк, предаде ТАСС.

„Полша остава последователна и няма да промени позицията си. Готови сме за сътрудничество с Украйна в тази сфера“, отбеляза Семоняк и напомни, че Варшава вече е изпратила на Украйна военни помощи в размер на 4 милиона евро.

Междувременно държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че САЩ ще предоставят допълнителна помощ на Украйна.

"Аз не се съмнявам, че Украйна ще получи допълнителна помощ от икономически и друг характер. Ние ще предприемем тази стъпка, давайки си сметка, че няма военно решение на конфликта. Има само политическо, дипломатическо решение", казва Кери в интервю за американския телевизионен канал NBC. Той не отговори на въпроса дали САЩ ще доставят оръжия на Украйна.

Кери каза още, че според Вашингтон, Москва трябва да промени политиката си спрямо Киев. "Ясно трябва да дадем да се разбере, че изцяло стоим зад суверенитета и териториалната цялост на Украйна", каза ръководителят на Държавния департамент.

В събота, говорейки на Конференцията по сигурността в Мюнхен, вицепрезидентът на САЩ Джоузеф Байдън също каза, че военно решение на конфликта в Украйна не съществува.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят