Освободиха трима турски инженери, отвлечени през ноември в Либия

Солта увеличава риска от преждевременна смърт

Проф. Евелина Славчева: Недоволството на метеоролозите беше временно потушено

Показват изложба на Вежди Рашидов в прочутата галерия „Галиарди“

Корнелия Нинова: Битовата престъпност расте, а обещанието, че във всяко село ще има полицай, не се случи

Село наказано два месеца без телефони Жителите на Емен: "В 21 век сме, а живеем като в каменната ера"

Десислава се завърна на сцената 17-години по-младият татко помагал много за бебето

Районният полицай спасил живота на заложничката на избягалия Борис Иванов Затворникът искал храна, пари и цигари, разказа дъщерята на потърпевшата

Илияна Йотова: Заинтересовани сме Дъблинското споразумение да бъде променено

Бизнесмен, укрил данъци за 312 000 лв., обжалва условна присъда от 3 години

Благотворителен мач събира средства за педиатрията в Търново

Хиляди тонове петрол се разляха в Айова от дерайлирал влак

EK обсъжда миграцията на извънредна среща днес

Матео Салвини: Ако Франция има намерение да превърне Италия в бежански лагер за цяла Европа, тя се заблуждава дълбоко

Кога жената вие като болно куче?

Нови условия за разкриване на аптеки

Нови условия за разкриването на аптеки подготвя здравното министерство с фармацевтичния съюз и Висшия съвет по фармация. Това съобщи за „Труд“ министърът на здравеопазването д-р Петър Москов. В момента у нас всеки може да притежава до 4 аптеки. „Но искаме вторият обект да се разкрива там, където няма аптека – например в малко населено място. Третият да бъде денощен, а четвъртият да може да изработва галенови форми (б. р. – към готови препарати в аптеката се добавя липсваща субстанция и се получават прахове, мазила, разтвори)“, обясни министърът. Според него след като отвориш аптека в големия град, където хората са платежоспособни и тя е ефективна, трябва да поемеш и отговорност към системата. „Пък нека това да не е пазарно!“, заяви д-р Москов.

Изискванията ще се запишат в Националната аптечна карта, която пък е част от задължителната Националната здравна карта. Последната ще стане законодателен акт до лятото и ще посочва къде занапред ще могат да се отварят нови болнични и здравни заведения, като само те и останалите утвърдените от картата лечебници ще попучават пари от НЗОК. „Отдавна по света са стигнали до извода, че в случая не става дума единствено за пазар, а за нещо доста по-сложно и отговорно, чийто резултатите от дейността не са като резултатите на Женския пазар, тъй като са свързани с последици върху здравето и живота на хората“, заяви министърът.

М. г. МЗ е дало разрешение за дейност на 14 нови болници и те ще могат да сключат договор с НЗОК от тази година. Една част от тях са за рехабилитация, а по-голямата са хемодиализни центрове. „Те обаче няма да натоварят допълнително касата, тъй като болните на изкуствен бъбрек са определен брой, а старите центрове с амортизирана апаратура ще се разтоварят от новите“, заяви д-р Москов. На въпрос на „Труд“ смята ли, че болниците ще са в състояние да се вмъкнат в определените им бюджети за годината, той отвърна: „Няма да споря с нито един от ръководителите на държавните болници. Ако някой от тях, счита условията за неприемливи и че ги поставят в невъзможност да осигурят добро лечение, това е честна позиция и аз очаквам оставката му на бюрото си. До тук обаче няма такива заявки, уверявам ви, че няма и да има“.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.