Ван се вряза в минувачи в Торонто, деветима са загинали (ВИДЕО)

На 24 април 2018 да почерпят

Изложба на Гергана Минкова

Гениалните доктори „клъцни-срежи” Холивудските знаменитости дължат „естествения” си вид на виртуозни пластични хирурзи

Роналдо срещу германци – 22 мача, 26 гола (ИНФОГРАФИКА)

Върхът на Джеймс Бонд Интерактивни изживявания с автомобилите на Агент 007

Вижте как Кейт и Уилиам излизат от болницата с новородения принц

Александра Богданска-Петканова на почивка без мъжа си

Шофьор на претъпкан бус “вежливо” подхвърлил 30 лева подкуп на пътни полицаи

Спираме да ядем боклуците на Европа В София бе обсъдено бъдещето на здравните системи

Бившият лидер на босненските сърби Радован Караджич настоя за отмяна на присъдата му за геноцид

Трябва ли да ми изплащат „клас“ със задна дата, ако е дължим

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” във вторник, 24 април 2018

Д-р Мирослав Ненков: Таксата при общопрактикуващите лекари трябва да се увеличи

МО купува леки коли за един милион

Агенцията за закрила на детето дава 140 000 лв. за социологическо проучване

Държавната агенция за закрила на детето се готви да даде 140 000 лв., с ДДС, за социологическо проучване на изпълнението на “Плана за действие към Визията за деинституционализация на децата в България”.

Това става ясно от обявената от ДАЗД обществена поръчка, предаде репортер на БГНЕС. Срокът за кандидатстване е 17 март, а критерият за избор на изпълнител е “икономически най-изгодна оферта”.

Срещу сумата от максимум 140 000 лв., от Държавната агенция искат представително за страната социологическо проучване с обем от 6000 анкетирани на възраст над 18 години, както и количествени проучвания на “основните целеви групи от ангажирани с процеса на деинститулизация” с общ обем до 1200 анкетирани. В поръчката са включени и провеждането на 12 фокус групи с ангажирани в процеса участници и поне 50 индивидуални интервюта. Основна цел на социологическото проучване е да се установи какви са постигнатите резултати от процеса на извеждането на децата от социалните домове и интернати в периода 2010-2014 г. През февруари 2010 г. правителството прие “Визия за деинституционализация на децата в България”, в която е поставена като цел до 2025 г. да бъдат закрити всички социални институции за деца, недопускане на отглеждането на новородени в “домове за сираци” и др. Финансирането на социологическото проучване е с европейски средства по Проект “Подкрепа” на Оперативна програма “Техническа помощ”.

В последния работен ден преди Коледните празници, БГНЕС установи, че по същия проект, ДАЗД се канеше да плати 60 000 лв. за изработването на един видеоклип, с продължителност 30 секунди. Справка на БГНЕС сред рекламни агенции тогава показа, че подобни видеоклипове могат да се изработят на цени между 15 000 и 30 000 лв. На втория работен ден след Нова година обществената поръчка е анулирана, за да бъде обявена повторно на 21 януари. Този път ДАЗД е била готова да плати 60 000 лв., но не за един, а за два видеоклипа от по 30 секунди, всеки от които с варианти от по 15 и 5 секунди. В конкурсната процедура участие взимат шест фирми, с опит в изготвянето на видеоклипове, финансирани с европейски пари. Нито една от офертите обаче не отговаря на критериите. Поради това в петък оценяващата комисия взима решение и предлага на председателя на ДАЗД Ева Жечева прекратяване на процедурата за изработката на ПР-клип.

Изразходването на европейски средства за социологическо проучване и телевизионни клипове, общо около 200 000 лв., става на фона на лошото състояние на домовете за социални грижи за деца и на невъзможността за тяхната бърза деинституционализация, които са породени основно от липсата на финансов ресурс. Проблемът обаче не е само в политиката на ДАЗД, която се явява бенефициент по Проект “Подкрепа”. Неефективното разходване на европейското финансиране е било заложено от Управляващия орган на Оперативна програма “Техническа помощ”, който е одобрил проектното финансиране през 2012 г.

Изготвянето на социологическо проучване и провеждането на ПР кампании от държавни институции като ДАЗД, финансирани с публични средства, на практика се припокриват и с дейността редица неправителствени организации, ангажирани с децата в социалните домове, които често са дотирани от бюджета или от еврофондовете.

Справка на БГНЕС показа, че по данни на Националния статистически институт в края на 2013 г. домовете за медико-социални грижи за деца у нас са били 29. Настанени в тях към онзи момент са били 1204 деца. Годишно в домовете медико-социални грижи постъпват по около 1100-1200 деца, като над 80% от тях са на възраст до една година, сочат данните на НСИ.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.