Япония отне паспорта на фоторепортер, за да не пътува в Сирия

Министерство на външните работи на Япония забрани на фоторепортер, планирал пътуване до Сирия, да напусне страната като конфискува паспорта му. Това се посочва в съобщение, разпространено от външнополитическото ведомство, цитирано от ТАСС.

Според министерството, 50-годишният японски гражданин, живеещ в префектура Ниигата, се канел да влезе в Сирия през Турция. Той многократно обявявал плановете си в интервюта за местни вестници. Полиция и Министерство на външните работи проведели серия от разговори с японеца, предупреждавайки го за опасностите, но фотографът не променил намеренията си. Външното министерство преценило, че пътуването ще бъде опасно за живота му и въз основа на действащите разпоредби за задграничните паспорти на гражданин на Япония, иззели документа.

След убийството на двама японски заложници от екстремистката групировка "Ислямска държава", Министерството на външните работи препоръчва на своите граждани да се въздържат от пътувания в Сирия и други страни от Близкия изток. Според ведомството, това е първият случай, в който задграничен паспорт се конфискува заради възможна заплаха за живота при пътуване в чужбина.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят