На 16 ноември 2018 г. да почерпят

Тереза Мей: Вярвам, че курсът, която съм поела, е правилният за нашата страна

Митко от „Фермата“ разказа шокиращи детайли за мутренското си минало

Цветан Цветанов: Системната политическа атака на БСП към нас е изградена с фалшиви новини

Технология запазва косата при химиотерапия Лекувани са над 100 000 пациенти в 35 различни държави

Родители алармират: Охранител на училищен автобус обижда и бие деца

САЩ може да изгубят война срещу Русия Иран и КНДР са новите заплахи

Свалят цените на горивата с нови мерки Фирмите от сектора ще продължат да работят с минимална печалба

Бутонът за бдителност във влака-убиец на Хитрино бил включен

Тайните на ръката – хиромантия Купи утре заедно с „Труд“ само за 14.90 лв. уникалната книга

Премиерите Борисов и Ципрас дискутираха проекти в секторите транспорт и енергетика

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 16 ноември 2018

До 5 г. затвор за тормоз вкъщи И роза върху колата можела да доведе до убийство или самоубийство

Петър Иванов: Проблемът на американския бизнес е, че той идва в Европа през дружества в Холандия или в Ирландия

Самоубиец скочи от виадукт „Бебреш”

С 14,4% е намалял стокообменът България-Русия заради санкциите на ЕС

Санкциите на Европейския съюз срещу Русия и реципрочните мерки предприети от руската страна са довели до реален негативен ефект върху българската икономика.

Това става ясно от писмен отговор на министъра на енергетиката Божидар Лукарски до депутат от „БСП лява България“, предаде репортер на БГНЕС.

Последиците от санкциите срещу Руската федерация се изразяват в намаляването с 14,4% на стокобмена между България и Русия за 2014, спрямо 2013 година. През 2013 г. стокообменът ни с Русия заема 2-ро място от общия стокобмен на страната и възлиза на 7,1 млрд. щатски долара. През 2014 г., обаче, вносът от Русия към България намалява с 15,2%, а износът ни пада със 7,4%.

Износът от България за Русия за 2014 г. е 665 млн. долара спрямо 718 млн. долара за 2013 г. или е налице намаление от 53 млн. долара. Само за периода от август до края на ноември 2014 г. българските земеделски производители са загубили 3,8 млн. долара, сочат данните на Министерството на икономиката. Въпреки санкциите се наблюдава увеличение на износа на медикаменти с 9% и на резервни автомобилни части с 5%.

Вносът от Русия за България за 2014 г. е намалял с 894 млн. долара спрямо 2013 г. Най-сериозно е намалението на вноса на суров петрол. През миналата година сме внесли с 20,6% по-малко петрол. Като основната причина за това е намаляването на цените на международните пазари.

Санкциите на ЕС срещу Русия оказват влияние върху военно-техническото сътрудничество между Министерство на отбраната и Русия. Това се посочва в друг писмен отговор до депутат от левицата, този път от министъра на отбраната Николай Ненчев.

„За 2015 г. са определени потребности за ремонт и доставки за самолетите МИГ-29 в размер на почти 33 млн. лв., за които все още няма сключени договори“. Процедурата не е финализирана, но не заради санкциите на ЕС спрямо Русия, а заради липсата на финансов ресурс, пишат от МО.

От военното министерство посочват още, че руската страна има сключен договор с българската фирма „Терем“ за ремонт на два руски кораба на обща стойност от 58,1 млн. лв. Контрактът е сключен преди налагането на санкциите и те не би трябвало да имат отражение върху неговото изпълнение. На този етап руската страна заявява интерес да продължи ремонта на корабите, който трябва да се извърши край Варна. Съществува интерес от руска страна за сключването на договор за ремонт и на още седем руски кораба. „Негативният ефект на санкциите на ЕС би могъл да се прояви при желание от наша страна за подписване на нови договори за ремонт“, пише обаче министърът на отбраната.

„Влиянието на санкциите на ЕС спрямо Русия, освен икономически има и политически измерения. В този смисъл, ако руската страна реши, като ответна мярка, едностранно да прекрати изпълнението на съществуващи договори, това би се отразило негативно на поддържането на отбранителните способности и дейностите по осигуряване изпълнението на военновременните задачи на предприятията от отбранителната индустрия, които са зависими от доставките на руски резервни части. Поради това, Министерство на отбраната работи със своите партньори от НАТО за намиране на информирани решения за преодоляване на зависимостта от Русия в областта на въоръженията в рамките на инициативата „Интелигентна отбраната“, допълва министър Николай Ненчев.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.