Президентът на МОК Томас Бах: Съвместно с Интерпол ще се борим с незаконните залагания

Президентът на МОК Томас Бах е един от двамата най-влиятелни мъже в световния спорт заедно с шефа на ФИФА Сеп Блатер. Бах говори пред AIPS (изданието на Международната асоциация на спортните журналисти) за плановете на МОК след кръстопътната 127-а сесия на МОК в Монте Карло, взела важни решения за бъдещето на олимпизма.

- Задава ли се революция в МОК, г-н Бах?

Революцията вече е на път и ще се случи окончателно през 2020 година. Мнозина ме питат как толкова бързо успях да организирам промяната. Други ме питат как ще се случат нещата. Но тава са въпроси на хора извън олимпийското движение. Вътре в него промените имат много сериозна подкрепа и това се видя много добре на сесията.

- 310 ли е магическото число? Това е лимитът, който МОК постави на броя на комплектите медали, които ще се раздават на летни игри...

Толкова са медалите от доста време на летните олимпийски игри, или почти толкова - с няколко нагоре или надолу. Вече имаме и приложихме ясна процедура, по която трябваше да оценим дали в летните игри да има 26 или 28 спорта. Сега, след Рио 2016, ще оценим всичките 306 дисциплини, в които ще се печелят медали там. Вярвам, че правилата, които въведохме, са справедливи.

- Има ли шанс спортовете да станат 30 вместо 28?

Всичко е възможно, но пак казвам - това ще стане след оценка на тежеста на отделните дисциплини, а не са спортовете като цяло. Може да се наложи да преразглеждаме на тази база споразуменията си с международните федерации за квотата на участниците в отделни спортове и дисциплини. Игрите не може да се разрастват постоянно - този процес вече е овладян. Промени могат да се правят в рамките на обявените граници.

Но Токио през 2020-а японците обявяват, че ще поемат разходите на участниците в бейзбола и софтбола. Тези спортисти в общата закована бройка от 10 500 състезатели на летни игри ли влизат...

Ако градът, който кандидатства за олимпийски игри, поеме от своя бюджет разходите за някой допълнителен спорт, бройката може малко да се увеличи. Но само за съответните игри.

- Стигаме и до голямата революция - възможно ли е съвместно домакинство на олимпийски игри между две държави?

- Правилата са, че само при изключителни обстоятелства квалификациите в различни спортове могат да се провеждат и в други градове, а в наистина много специални случаи - и в друга страна. Но олимпийският дух трябва да се спазва - игрите ще са на едно място. Разбира се, мачове по колективните спортове ще има и в други градове. Но след това състезателите пристигат в олимпийското село и се присъединяват към олимпийската атмосфера и това прави игрите уникални.

В Пьонгчанг на предстоящите зимни игри през 2018-а корейците искат бобслеят и шейните да са извън страната, защото инвестицията за построяване на леден улей е огромна.

Това вероятно ще се случи. Но МОК ще изиска състезателите по двата спорта да участват в церемониите по откриване и закриване на игрите, преди или след състезанията си да са в олимпийското село. Но не си представям игри, пръснати из цяла една страна или в две държави.

- Но т. нар. „олимпийско наследство" е тежко за някои страни...

Затова предпочитаме да има повече състезания на временни съоръжения, каквито успешни примери имаше достатъчно много в Лондон. Или, ако това не е възможно или не е препоръчително, може да се погледне към съседни градове за квалификационни състезания или за някой специфичен спорт.

- Смятате ли, че това ще сложи край на огромните съоръжения, които се строят специално за игрите?

- Не е точно така. МОК очаква от кандидата за домакинство на игрите да предложи устойчиво решение. И тук има различни опции. Може да се изградят обекти с по-малък капацитет, които специално за игрите да бъдат разширени и след това да се върнат към замисления си обем. Затова изискваме кандидатите да мислят и работят така, че да са наясно какво остава след игрите и как ще се ползва.

- Но това не трябва да се прави за сметка на чисто спортните условия за състезанията, нали?

МОК не си позволява и най-малко отклонение от възможно най-добрите състезателни условия за отделните спортове. Спортният терен трябва да е от най-високия стандарт. После идва атмосферата на самото състезание, пълните трибуни. Но игрите са насочени първо към спортистите - затова са и изискванията за олимпийско село, където състезателите живеят заедно.

Допингът е тема, която не може да бъде подмината. Заедно с незаконните залагания и уреждането на спортни резултати. Тези спортни пороци не се ли събират вече заедно?

Не, това са абсолютно различни проблеми. Единственото общо е, че и с допинга, и с незаконните залагания, се прави опит да се манипулират и изкривят резултатите от състезанията, но по различен начин. В борбата срещу допинга имаме обективна отговорност на всички страни, както и добре изградена и функционираща международна арбитражна система. Но в борбата срещу незаконните залагания и корупционните опити за въздействие върху спортните резултати МОК се нуждае от много по-голяма подкрепа от правителствата в отделните страни. Нуждаем се от закони навсякъде. Скоро в Лозана ще имаме официална среща с Интерпол по този въпрос. Затова и създадохме нашият фонд „Чист спорт", в който внесохме 10 милиона евро за борба срещу незаконните залагания и уредените резултати. Започваме съвместно с Интерпол и международните федерации съвместна програма за превенция на тези прояви, които вредят много на спорта като цяло.

По-важни решения на МОК в Монте Карло

- Улесняване кандидатите за олимпийски игри и редуциране на разходите им.

Намаляване на средствата за организиране на олимпиади и подпомагане с големи суми на домакините

- Програмата на игрите ще се прави не съобразно броя на спортовете, а на база отделни дисциплини.

Ще продължи изравняването на половете в състезателната програма, ще се стимулират дисциплините, в които мъже и жени се състезават в един отбор, т. нар. „микс дисциплини".

- Ще се прави олимпийски тв канал с инвестиция от 490 млн. евро за 7 г.

20 млн. евро се внасят в новия фонд „Чист спорт" - 10 за борба с допинга и 10 за за борба с уговорените резултати.

Занапред подборът на членовете на МОК ще се базира на стриктен баланс между половете, национално представителство и личните качества на всеки член.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт