100 т скали се сринаха от хълма Трапезица, взривяват опасни скали в Кресненското дефиле (ОБЗОР)

Над 100 тона скали и пръст се сринаха в нощта срещу неделя от хълма Трапезица във Велико Търново. Рухналата маса блокира пътя към Горна Оряховица, който минава през Арбанаси. Свлачището е старо и често създава проблеми. Наскоро алпинисти събаряха надвисналите отломки от хълма Трапезица.

На мястото на срутването миналата нощ веднага бяха струпани машини, които разчистиха участъка. "По ската продължава да се просмуква вода. Обезопасяването с мрежи е скъпо, а и то е за предпазване от камъни. Сега не е подходящо, защото са се активизирали свлачища", коментира търновският областен управител проф. Пенчо Пенчев.

Същата нощ скален отломък с размерите на автомобил е паднал и върху шосето между Свищов и с. Ореш. До сутринта канарата с тегло около 50 тона е махната от трасето, разказа кметът на Свищов Станислав Благов.

И в други части на страната свлачища създават проблеми. В понеделник комисия ще реши дали ще се взривяват, или обрушват опасните скали в Кресненското дефиле в района на Османска чешма. Проблемният участък на главен път Е-79 се свлече два пъти за няколко часа в събота. За късмет никой не пострада. На мястото пристигна областният управител Бисер Михайлов, експерти от "Геозащита"-Перник и от Агенция "Пътна инфраструктура".

В неделя свлачище отцепи пътя за с. Осеново, а друго се активира при селата Обидим и Кремен по пътя Банско - Гоце Делчев. За трети път свлачище затвори и пътя към курортната зона на Благоевград - Бодрост.

Старо свлачище над с. Бабино се активизира отново и затвори напълно от събота вечерта пътя Кюстендил-Бобов дол. В този участък не преминават и леки автомобили, защото е опасен. Преди година там правили укрепителни работи, но земните пластове пак тръгнали при интензивните валежи последните дни.

"Теренът при Бабино е много неустойчив заради минните галерии отдолу / в рудник Бабино се копае на 400-500 м под земята - бел. ред./. В понеделник ще изпратим комисия на място, за да се решава какви аварийни дейности могат да се предприемат", каза шефът на областното Пътно управление в Кюстендил инж. Юлияна Божилова.

Обходният маршрут е през Големо село. Водачи коментират, че ситуацията при Бабино едва ли ще бъде решена в близките седмици, там и през лятото движението е ограничено. Освен това не се подава достатъчно своевременна информация и се налага да се връщат с километри.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони