Изкупните цени на млякото се сринаха

Изкупната цена на суровото краве мляко в страната се е сринала до 35 стотинки за литър, докато през зимните месеци в други години обикновено е 75 ст. Това заявиха фермери от страната. В същото време на отделни места има случаи, при които суровото овче мляко се изкупува по 90 стотинки. “Масово цената е по 1,35 лв., но и тя е доста по-ниска от миналата година”, посочи вчера Бисер Чилингиров, председател на Националната овцевъдна асоциация.

“В четвъртък сигнализирахме министъра на земеделието и храните Десислава Танева, защото по данни на ферми от нашата асоциация масово в страната се внася контрабанда сухо мляко. Един камион се декларира, два не се декларират”, каза Чилингиров. Браншът се готви да търпи допълнителни щети този Гергьовден, защото за първи път български агнета няма да може да се изнасят за Гърция и за която и да е страна в ЕС или извън него заради огнищата на син език в страната и предстоящата ваксинация на животните.

“Обнадеждаващата новина е, че на семинар на “Златни пясъци” миналата седмица министър Танева обеща да се направят промени в изискванията за БДС и в него да се запише, че млечните ни стоки по този стандарт може да се правят само от мляко, произведено в България, което обаче отговаря на нормите на ЕС. Тези стоки са задължителни за детските градини и училищата. Очакваме допълнителното търсене да повиши цените и изкупната за овчето мляко да стигне до 1,85 лв. за литър”, каза още Чилингиров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес