Гърция остана без приятели в Еврозоната

Осемнадесет от деветнадесетте държави членки на Еврозоната и Европейската комисия искат Гърция да играе по европейските правила и да поиска удължаване на спасителната програма, като по този начин осигури достатъчно време, за да се обсъди бъдещето на отношенията на страната със своите кредитори, пише "Български новини".

Европейската комисия ще присъства на специална среща на Еврогрупата, за да се направи официално искане до Гърция. Йерун Диселблум предупреди: “Ние не правим мостови заеми”.

Волфганг Шойбле пък отбеляза: “Ние уважаваме волята на гръцкия електорат, но електоралната воля на избирателите във всяка държава -членка на Европейския съюз също трябва да се спазва.”

За съжаление, Европейското правителство не е убедено в позицията на Гърция по въпроса. Гърция няма съюзници в подкрепа на предложенията, които са направени през последните дни, въпреки че много чуждестранни лидери поздравиха правителството на Ципрас. Гръцкото правителство изглежда напълно изолирано и всички очакват малък жест на добра воля, за да се преодолее пропастта. Кредиторите не искат от Варуфакис да прилага мерките на предшественика си, или Ципрас да прилага политиките, определени от Андонис Самарас.

Това, което те искат е гръцкото правителство да спазва целите, определени от предишното правителство и кредиторите, и постигане на тези цели по някакъв начин, при условие, че е добре планирано и изчислено.

За Брюксел удължаване на спасителния програма не е толкова трагично, и меморандумът не е това “зло”, както е представен в Гърция. Въпреки това, гръцката реалност не е показала никакви положителни признаци по отношение на меморандума. Напротив, хиляди фирми са затворени, като пряк резултат от мерките за строги икономии и безработицата е над 25%.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят