Ген. Михов: Спекулациите за мобилизация в армията ни заради Украйна са смешни

Изграждането на команден център на НАТО на територията на страната може да подобри боеспособностите на Българската армия. Това заяви ген. Михо Михов от АБВ, председател на Комисията по отбрана в парламента, пред "Фокус". Той определи спекулациите за мобилизация в Българската армия по отношение на конфликта в Украйна като „смешни“.

Той изрази недоумение от интерпретациите по темата, като посочи, че един такъв център няма да бъде използван срещу Русия, но може да помогне в координацията с партньорите ни от НАТО, ако кризата в Украйна се разрасне и напрежението там ескалира.

„Винаги държа на това уточнение – повече НАТО в България означава повече боеспособни съединения на Българската армия. Един център, за който стана дума, не е нещо ново. Във втората половина на 2013 г. българското правителство и министерството на отбраната подписаха меморандум за създаване на един друг изследователски център“, обясни ген. Михов.

Той допълни, че скоро в парламента депутатите ще дискутират по темата, къде и как българските военнослужещи могат да носят своята служба. „Отклоняването на темата в посока командни центрове е вредна и злонамерена по отношение на боеспособността на въоръжените ни сили“, категоричен бе ген. Михо Михов.

 Председателят на парламентарната комисия по отбрана каза още, че промените за Закона за предучилищното образование предвиждат да се въведе подготовка на учениците за действие в екстремални условия. Според него едно такова обучение може да бъде в ползва и при екстремни ситуации, каквито са бедствията в различни части на страната.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини