Виж големите победители на тазгодишните БАФТА

"Юношество", "Гранд хотел Будапеща", американската актриса Джулиан Мур и британският актьор Еди Редмайн са големите победители на 68-ите британски филмови награди БАФТА, връчени в неделя вечер в Кралската опера в Лондон.

Уникалният във фантастичното кино - "Юношество"(Boyhood), е направен за 39 дни, но не последователни, а от дванайсетгодишен период, от американския режисьор Ричард Линклейтър, спечели срещу "Гранд хотел Будапеща" (The Grand Budapest Hotel) на Уес Андерсън, "Игра на кодове"(Imitation Game) на Мортен Тилдъм, както и комедийният филм "Бърдмен, или Неочакваната добродетел на невежеството" (Birdman) на Алехандро Гонсалес Иняриту и "Теория на всичко" - история за времето на Джеймс Марш.

Филмът, фаворит за Оскар, които проследява с лекота и шокиращ натурализъм повече от десетилетие от живота на едно американско семейство с универсални нюанси, тръгна с БАФТА за най-добра поддържаща актриса - Патриша Аркет и най-добър режисьор - Ричард Линклейтър.

Американката Джулиан Мур, която заслепи на червения килим в рокля тон върху тон със съблазнително деколте, потвърди статута си на фаворитка за Оскар, като спечели БАФТА за най-добра актриса за "Still Alice ", в който тя играе жена, засегната от болестта на Алцхаймер.

Историята на любовта, която събира Стивън Хокинг с първата му жена, разказана в "Теорията на всичко" на британката Джеймс Марш, докосна сърцето на британската публика и британската филмова академия, от която получи БАФТА за най-добър британски филм, най-добър адаптиран сценарий, и най-добър актьор за Еди Редмайн.

"Гранд хотел Будапеща" на американеца Уес Андерсън взе пет награди (за най-добра музика, най-добър грим, най-добри костюми и декор).

"Бърдман …" , който участваше в конкуренцията за десет награди, остана само с една БАФТА – за най-добра кинематография.

Главните кинонагради на Великобритания се връчват церемониално за девета поредна година в лондонския кралски оперен театър "Ковънт Гардън". Церемонията води известният британски актьор Стивън Фрай.

Британската академия за филмово и телевизионно изкуство е основана на 16 април 1947 година.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Кино