България и Гърция с най-много поправки по доклада на ЕП за Македония

Македония е рекордьор по отношение на внесени поправки на доклада на ЕП за напредъка на страната, коментира македонското електронно издание Република. Според изданието на доклада на евродепутата Иво Вайгъл са внесени общо 296 поправки, от които 150 били от български и гръцки евродепутати. Най-много поправки имал Ангел Джабазки – 30 от общо 58 от българските евродепутати. След него бил евродепутатът Андрей Ковачев – 17, а на трето място бившият премиер на България Сергей Станишев. Гръцките евродепутати са внесли 92 поправки, а кипърските – 12.

„Всички тези поправки са антимакедонски, като изненадващо са подкрепени и с 18 поправки от испанската партия Обединена европейска левица, което се смята като подкрепа за гръцката СИРИЗА“, коментира Република.

„Ултранационалистът Джамбазки иска да се отхвърли от доклада твърдението, че Македония е най-напреднала от останалите страни кандидати за членство по отношение на прилагането на европейското законодателство. Джамбазки предлага да се посочи, че страната е постигнала сериозен напредък по отношение на законодателството на ЕС. Той настоява да се премахне и предложението за отваряне на преговорните глави 23 и 24, в рамките на диалога на високо равнище между Македония и ЕС. Джамбазки смята, че ЕС трябва да иска конституционни и законови изменения, с цел уважаване на правата на гражданите на Македония с български произход и да се иска честване на дати от общата история между двете страни, както и защита на българските културно-исторически паметници на територията на Република Македония. Джамазки иска и промяна на образователната система, в частта в която се фалшифицира българската история“, пише македонското издание. Бившиятт докладчик Ричард Хоуит, заедно с Джамбазки и Андрей Ковачев също така искат съгласуване на външната политика на страната с позициите на ЕС по отношение на Русия и Украйна.

„Ковачев също така е внесъл поправка на искането в доклада Съветът на ЕС да приеме шестата препоръка на ЕК за започване на преговори. Българският евродепутат предлага да се иска категорична акция на македонските власти за решаване на останалите тревоги. Ковачев също така призовава властите в страната да приемат факти основаващи се на интерпретация на историята и да се въведат образователни материали, освободени от идеологически интерпретации и езика на омразата, насочен към съседни страни, оставено от комунистическата ера“, пише още Република.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят