Украйна гарантира обучението на български език на сънародниците ни

Доналд Тръмп ще посети Великобритания на 13 юли

Обсебени ли са три цигулки и виолончело за 30 млн. долара? “Страдивариус” ,“Гуарнери”, „Джофредо Каппа” и “Гофрилер”, купени по времето на Людмила Живкова, над 30 г. са в едни и същи музиканти

Депутатите предложиха Музикалната къща на БНР да работи като самостоятелен културен институт Така за всеки продаден билет новата структура ще получава субсидия от Министерството на културата

Кметицата Иванчева към съучастниците си: Няма документ, докато не плати (обзор) Поставили сме предприемача на колене, допълва началничката на район „Младост”

“Отровени” жители на Дума разказаха в централата на ОЗХО за фалшивата химическа атака

Студио Х на „Армията“ Малцина от сегашния отбор ще запазят местата си, важно е кой ще ги запълни

828 нови медицински изделия влизат в болничната помощ 105 пациенти са минали през 4 лечебници за аортни клапи

Сенатът на САЩ одобри Майк Помпео за нов държавен секретар

По работа сме на второ място в ЕС Трудим се по 40,8 часа, а холандците по 30,3 часа

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 27 април 2018

Общински съветници се обединиха заради глоба на Здравко Здравков Главният архитект бил викан в следствието и заради Иванчева

Според социологическите проучвания Ердоган ще спечели изборите в Турция

Писаха слаб 2,88 на държавата Комплексната оценка е най-ниска от седем години насам

Най-малко 10 човека са в неизвестност след порой в израелската пустиня Негев

Новата BG икономика: Търновска фирма прави саморазрушаващи се електромери

Новата BG икономика е съвместна рубрика, подкрепена от ТехноЛогика, с твърдото убеждение, че общестгвото ни има нужда от примери на проспериращи български фирми, които доказват на младите хора, че има възможности за достойна реализация в България.

Те са новият облик на българската икономика и техните постижения осмислят тежката цена на прехода, вдъхват надежда и национално самочувствие.

Всеки петък ще представяме компании, които реално допринасят за растежа на икономиката ни. Те не са големи, не са популярни в общественото пространство, но са изключително витални, пазарно ориентирани, изпълнени с иновации.

Търновската фирма „АК Пластроник“ оперира в областта на електрониката и е създадена през 1969 г. като Завод за запаметяващи устройства (ЗЗУ). От 6 месеца дружеството е част от международната икономическа верига от 27 компании в цял свят AQ Group. Основното производство на предприятието са електромери и касови апарати. “Изработваме различни по вид електромери според изискванията на клиентите. Сред тях са трите електроразпределителни дружества в страната. До момента имаме над милион продадени монофазни електромери”, казва изпълнителният директор на „АК Пластроник“ Емил Николов.

Заместник-директорът на предприятието Стоян Радев пък разкрива, че измервателните уреди са с висока степен на защита, която е постигната чрез изобретателско решение в електрониката. “Освен това е внедрена специална индикация, която се задейства при отваряне на капаците на електромера. По настояване на клиентите приложихме и такова залепване на корпуса, че при опит да бъде отворен се разрушава”, разяснява Радев.

Заводът във Велико Търново в момента изпълнява договор за доставка на 150 000 електромера. Местните изделия се конкурират с немски, френски и словенски уреди. Заводът обаче е единственият у нас производител на статични електромери. В цеховете годишно се произвеждат по около 70 000-80 000 уреда.

“Правим нови разработки за усъвършенстване на продукта, а целта ни е да стъпим и на външните пазари. По линия на Националния иновационен фонд (НИФ) работим по проект за разработване на интелигентна измервателна система за електропотребление, която вече се налага в световен мащаб. Подготвяме нови модели електромери за включване в системи за дистанционно управление на електропотреблението. Това позволява засичане на показанията, изключване и включване на отделния абонат в системата от разстояние”, сподели Емил Николов.

Другият продукт на предприятието в Търново са касовите апарати. Тези електронни изделия са основно за износ в страните от Балканския полуостров. “В предприятието се произвеждат касови апарати от 1994 г., като през годините са правени общо 10 модела. В момента оперираме с три вида касови апарати и един фискален принтер. Тези устройства също са характерни за отделните страни и задължително спазваме хардуера и софтуера, който е наложен от приходните институции на различните държави. Постоянно усъвършенстваме моделите, като на 2 г. излиза нова разработка. Имаме екип от проектанти и дизайнери, които на място създават новостите. Сътрудничим си и с партньорски фирми”, разказва Емил Николов. Специалистите на АК „Пластроник“ използват софтуера за проектиране SolidWorks, с който постигат прецизност и високо качество на създаваните продукти.

Той уточнява, че от фабриката във Велико Търново излизат до 10 000 касови апарата годишно. Николов не крие, че конкуренцията при нас е голяма и в страната такива уреди произвеждат още 5-6 фирми. Затова се стараят винаги да използват най-модерни технологии. Така например много често печелят важни поръчки с предоставянето на висококачествен прототип на продукта, изработен на 3D принтер от фирма ДиТра. По този начин изделието може да се покаже в напълно реален вид, за да се вземат по-добре обосновани решения за промените в него и да се постигне по-ниска себестойност на крайния продукт. Отново с прототип от3D принтер на нов модел касов апарат „АК Пластроник“ печелят и отличие от Международния панаир в Пловдив.

Емил Николов казва още, че амбициите са заводът в старата столица да развие и допълнителни производства, които да станат дори водещи.

По това направление предприятието ще е доставчик на инструментална екипировка, платки и други изделия за големи компании от световна величина като “Ериксон”. Заради това се прави мащабно обновяване в цеховете и офисите на фабриката. Само за 6 месеца в завода са вложени 3,2 млн.лв., а фирмата “АК Пластроник” АД е номинирaна за инвеститор на 2014 г. “Пред завършване е ремонтът на сградите. Инсталираме нови машини, с които ще усъвършенстваме технологията за производство на печатни платки. В завода работят около 100 души. Плановете ни са за разрастване на предприятието и да достигнем 15% ръст годишно. Предвиждаме и обучение на персонала за работа с новите машини, както и повишаване квалификацията на мениджърския екип”, категоричен е Емил Николов.

Емил Николов е изп. директор и на предприятието “АК Електрик” АД в Радомир, където се изработва електрооборудване за кранове и влакове в цял свят. В завода се произвежда контролната уредба за пристанищни кранове в Ливърпул и Чили. Правят се детайли за управлението на крановите установки за товаро-разтоварна дейност в Китай и Южна Корея. Родното предприятие подготвя такава продукция и по два договора за Мелбърн и Гърлпорт в САЩ.

От фабриката в Радомир излизат механични части, отделни сегменти и електрооборудване за различни отрасли на индустрията. Продукцията намира приложение в общата автоматизация, телекомуникацията, хранително-вкусовата промишленост, железопътния транспорт и автомобилостроенето. Произвеждаме контролните системи във влаковите композиции. Това са контролното табло пред машиниста и всички електротабла в композицията, които са свързани помежду си. Имаме договори с “Бомбардиер” за тези изделия за вътрешните жп мотриси в Хамбург и за метрото в Стокхолм”, обясни изпълнителният директор на “АК Електрик” АД Емил Николов.

Той допълва, че за 2014 г. предприятието е реализирало оборот от 25 млн. лв. Очакванията са през тази година приходите да надхвърлят 30 млн. лв.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.