Новата BG икономика: Търновска фирма прави саморазрушаващи се електромери

Новата BG икономика е съвместна рубрика, подкрепена от ТехноЛогика, с твърдото убеждение, че общестгвото ни има нужда от примери на проспериращи български фирми, които доказват на младите хора, че има възможности за достойна реализация в България.

Те са новият облик на българската икономика и техните постижения осмислят тежката цена на прехода, вдъхват надежда и национално самочувствие.


Всеки петък ще представяме компании, които реално допринасят за растежа на икономиката ни. Те не са големи, не са популярни в общественото пространство, но са изключително витални, пазарно ориентирани, изпълнени с иновации.


Търновската фирма „АК Пластроник“ оперира в областта на електрониката и е създадена през 1969 г. като Завод за запаметяващи устройства (ЗЗУ). От 6 месеца дружеството е част от международната икономическа верига от 27 компании в цял свят AQ Group. Основното производство на предприятието са електромери и касови апарати. "Изработваме различни по вид електромери според изискванията на клиентите. Сред тях са трите електроразпределителни дружества в страната. До момента имаме над милион продадени монофазни електромери", казва изпълнителният директор на „АК Пластроник“ Емил Николов.


Заместник-директорът на предприятието Стоян Радев пък разкрива, че измервателните уреди са с висока степен на защита, която е постигната чрез изобретателско решение в електрониката. "Освен това е внедрена специална индикация, която се задейства при отваряне на капаците на електромера. По настояване на клиентите приложихме и такова залепване на корпуса, че при опит да бъде отворен се разрушава", разяснява Радев.

Заводът във Велико Търново в момента изпълнява договор за доставка на 150 000 електромера. Местните изделия се конкурират с немски, френски и словенски уреди. Заводът обаче е единственият у нас производител на статични електромери. В цеховете годишно се произвеждат по около 70 000-80 000 уреда.


"Правим нови разработки за усъвършенстване на продукта, а целта ни е да стъпим и на външните пазари. По линия на Националния иновационен фонд (НИФ) работим по проект за разработване на интелигентна измервателна система за електропотребление, която вече се налага в световен мащаб. Подготвяме нови модели електромери за включване в системи за дистанционно управление на електропотреблението. Това позволява засичане на показанията, изключване и включване на отделния абонат в системата от разстояние", сподели Емил Николов.


Другият продукт на предприятието в Търново са касовите апарати. Тези електронни изделия са основно за износ в страните от Балканския полуостров. "В предприятието се произвеждат касови апарати от 1994 г., като през годините са правени общо 10 модела. В момента оперираме с три вида касови апарати и един фискален принтер. Тези устройства също са характерни за отделните страни и задължително спазваме хардуера и софтуера, който е наложен от приходните институции на различните държави. Постоянно усъвършенстваме моделите, като на 2 г. излиза нова разработка. Имаме екип от проектанти и дизайнери, които на място създават новостите. Сътрудничим си и с партньорски фирми", разказва Емил Николов. Специалистите на АК „Пластроник“ използват софтуера за проектиране SolidWorks, с който постигат прецизност и високо качество на създаваните продукти.


Той уточнява, че от фабриката във Велико Търново излизат до 10 000 касови апарата годишно. Николов не крие, че конкуренцията при нас е голяма и в страната такива уреди произвеждат още 5-6 фирми. Затова се стараят винаги да използват най-модерни технологии. Така например много често печелят важни поръчки с предоставянето на висококачествен прототип на продукта, изработен на 3D принтер от фирма ДиТра. По този начин изделието може да се покаже в напълно реален вид, за да се вземат по-добре обосновани решения за промените в него и да се постигне по-ниска себестойност на крайния продукт. Отново с прототип от3D принтер на нов модел касов апарат „АК Пластроник“ печелят и отличие от Международния панаир в Пловдив.

Емил Николов казва още, че амбициите са заводът в старата столица да развие и допълнителни производства, които да станат дори водещи.

По това направление предприятието ще е доставчик на инструментална екипировка, платки и други изделия за големи компании от световна величина като "Ериксон". Заради това се прави мащабно обновяване в цеховете и офисите на фабриката. Само за 6 месеца в завода са вложени 3,2 млн.лв., а фирмата "АК Пластроник" АД е номинирaна за инвеститор на 2014 г. "Пред завършване е ремонтът на сградите. Инсталираме нови машини, с които ще усъвършенстваме технологията за производство на печатни платки. В завода работят около 100 души. Плановете ни са за разрастване на предприятието и да достигнем 15% ръст годишно. Предвиждаме и обучение на персонала за работа с новите машини, както и повишаване квалификацията на мениджърския екип", категоричен е Емил Николов.


Емил Николов е изп. директор и на предприятието "АК Електрик" АД в Радомир, където се изработва електрооборудване за кранове и влакове в цял свят. В завода се произвежда контролната уредба за пристанищни кранове в Ливърпул и Чили. Правят се детайли за управлението на крановите установки за товаро-разтоварна дейност в Китай и Южна Корея. Родното предприятие подготвя такава продукция и по два договора за Мелбърн и Гърлпорт в САЩ.


От фабриката в Радомир излизат механични части, отделни сегменти и електрооборудване за различни отрасли на индустрията. Продукцията намира приложение в общата автоматизация, телекомуникацията, хранително-вкусовата промишленост, железопътния транспорт и автомобилостроенето. Произвеждаме контролните системи във влаковите композиции. Това са контролното табло пред машиниста и всички електротабла в композицията, които са свързани помежду си. Имаме договори с "Бомбардиер" за тези изделия за вътрешните жп мотриси в Хамбург и за метрото в Стокхолм", обясни изпълнителният директор на "АК Електрик" АД Емил Николов.

Той допълва, че за 2014 г. предприятието е реализирало оборот от 25 млн. лв. Очакванията са през тази година приходите да надхвърлят 30 млн. лв.



Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес