ГКПП Маказа ще бъде разширен с по още една ТИР-лента във всяка посока

С Агенция „Пътна инфраструктура“ сме говорили за разширяването на ГКПП "Маказа" с по още една ТИР-лента във всяка посока. В момента на база на съществуващото междуправителствено споразумение между България и Гърция има ограничение за преминаване на МПС до 3,5 тона. За да се случи разширението на ГКПП, имаме нужда от допълнително отчуждаване на терени, които са към горския фонд. Необходимо ни е и съдействието на министъра на земеделието, за да се направи промяна на предназначението на терена. Това заяви в Кърджали министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, която посети ГКПП „Маказа“ и на място се запозна с проблемите на граничния пункт, съобщиха от пресцентъра министерството.

Най-новият граничен пункт на българо-гръцката граница - ГКПП Маказа стана вторият по натовареност. Това сочат данните на "Гранична полиция".

В рамките на територията на граничния път ще трябва да се изработи и допълнителен план, което ще отнеме между 6 и 8 месеца, обясни строителният министър. Работещите на ГКПП повдигнаха въпроса и с изграждането на навес, тъй като в момента работят на открито, което създава неблагоприятни условия за работа, тъй като мястото е изключително проветриво и усойно.

Трафикът от ГКПП „Маказа“ затруднява движението през Кърджали, тъй като пътят минава през центъра на града, обясни Павлова. Тя допълни, че се работи и по проекта за обхода на града, но успоредно с това се търсят възможности за финансирането му.
Според Лиляна Павлова е въпрос на преговори да се промени забраната за движение МПС над 3,5 т, или поне в частта, която се отнася за туристическите автобуси. ГКПП има технически възможности за поемане на подобен трафик, увериха работещите на пункта.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес