Калфин: Без помощи за родители, които не ваксинират децата си или ги изоставят

Да не се допуска семейно подпомагане за родители, които изоставят децата си, да се гарантира равнопоставеност между децата, засилване на възможността, когато би могло семейните помощи за деца да се изплащат в натура.

Това са част от основните цели в промените, които се предвиждат в Закона за семейни помощи за деца, които вицепремиерът Ивайло Калфин представи днес, съобщи БГНЕС.

Най-общо казано целта на тези промени е да се стимулира отговорното родителство. "Промените в закона, които ще предложим на парламента не са малко. Променят се доста неща, включително и философията за семейното подпомагане за деца. Целта на тези промени е да се подобри сега действащата система", уточни вицепремиерът.

Той подчерта, че проблемът с непълнолетното родителство стои, а в промените е предвиден инструмент за намаляване на това явление. Освен това се засилва задължението за образованието, насърчаване на отговорното родителство и повишаване на ефективността на изразходваните средства. Системата за семейни помощи за деца няма амбицията да осигури издръжката, тя подпомага, каза Калфин.

Той коментира и тема, която бе доста дебатирана в пространството, а именно "детските" да се изплащат в натура. Майки под 18 години ще получава помощите в натура, но тези, които посещават училище и завършват годините може да получават допълнителна сума, каза Калфин. Той даде статистика, която сочи, че 4841 семейства са с прекъснати детски, поради това, че децата им не ходят на училище.

Според Калфин, освен това, е разумно семейства с по-ниски доходи да взимат по-големи помощи. Семейства с три деца ще бъдат стимулирани повече, отколкото останалите.

От своя страна директорът на дирекция "Социално включване" Елена Кременлиева поясни как ще се насърчава отговорното родителство. Държавата подкрепя семейства с деца, но основните права и задължения са на родителите и основната отговорност също е тяхна. Родителите, които често пътуват извън страната няма да взимат семейни помощи, каза тя.

По нейни думи се предлага помощите в натура да са задължителни при неполагане на грижи за детето от родителите, неизползване на помощта по предназначение, майката е непълнолетна или ако родителите не полагат грижи за детето. Кременлиева обясни, че 1351 са непълнолетните майки до 16 години, които получават детски, 3981 пък е броят на непълнолетните майки до 18 г. Тя поясни, че ще се дава еднократна помощ за първокласници, но при нея се въвежда ново основание за връщане на помощта, а именно-ако детето не посещава редовно училище.

От думите й стана ясно, че близо 5 пъти е увеличението на броя начислени помощи за 5 години на жените-студентки. Това, обаче е придружено и с нови изисквания, като например това майката да е записана в редовна форма на обучение преди раждането на детето и детето да не е настанено извън семейството.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини