Учредиха в София групата на високо равнище по въпросите на газовата свързаност

На среща в София бе учредена Група на високо равнище за изграждане на газовите връзки в Централна и Югоизточна Европа, съобщиха от правителствена информационна служба. Предвижда се тя да работи в две подгрупи –на политическо и на експертно ниво. Групите ще работят по въпросите на газовата свързаност в региона, диверсификация на източниците на природен газ в дългосрочен план и сигурността на доставките.

Като основен приоритет участниците в Групата на високо равнище очертаха осигуряването на три различни източника на природен газ за Централна Европа. Първата задача пред групата ще бъде изготвянето на преглед на търсенето и предлагането на природен газ в региона. Ще бъдат разгледани всички проекти от общ интерес, както и възможността за тяхното финансиране по плана Юнкер.

По думите на заместник-председателя на Европейската комисия Марош Шефчович, европейските страни трябва да покажат, че могат да работят заедно за постигане на по-добра свързаност помежду си. Комисарят за енергетика и климатични промени Мигел Канете подчерта, че за да се постигне независимост на региона, ключова роля има развитието на Южния газов коридор и свързването на Европа с него, разработването на местни находища в Черно море, както и развитието на терминалите за втечнен природен газ.

България, Гърция и Румъния постигнаха съгласие към Групата на високо равнище за изграждане на газовите връзки в Централна и Югоизточна Европа за стартиране и на подгрупа за изграждане на Вертикалния газов коридор. Българският енергиен министър Теменужка Петкова покани представителите на Румъния, Гърция и Унгария на първа среща за Вертикалния газов коридор към края на месец март в България. Очаква се Унгария да обяви решението си дали ще участва в подрупата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини