Яхтите не са само за милионерите

В северозападния германски град Дюселдорф по средата на зимата настъпва лято. Всяка година в края на януари в експоцентъра на брега на река Рейн отваря врати най-голямото изложение за яхти на закрито. И сега 1650 фирми от над 60 държави показаха всичко, което може да се ползва за спорт, забавление и придвижване във вода от моряци, сърфисти, кануисти, каякари, рибари, гмуркачи и ентусиасти. Както винаги в центъра на вниманието са най-масовите моторни и ветроходни лодки с дължина до 30 м.

Повечето от изложените 1700 плавателни съда са с такива размери. По-големи просто няма как да бъдат транспортирани по земя и поставени в залите.

След годините на кризата в яхтения сектор, започнала през 2009-а, търсенето отново се повишава. Забелязва се вълнение на пазара не само в Европа, но и в постната все още на модерни лодки акватория на България. През миналата година са доставени интересни модели, обогати се присъствието на реномирани марки като Riva и Pershing. У нас е задължително капитанското свидетелство за съдове с дължина над 4,5 м при излизане на 500 м от брега. Докато в Германия ново законодателство дава възможност лодки с мощност до 15 конски сили да се водят без такъв документ и това значително повиши интереса към по-малките модели на изложението в Дюселдорф. А точно те са най-подходящите за начинаещи моряци.

Такива базови лодки са препоръчителни за всички, които имат намерение да се поддадат на фаталното привличане на морето. След първите стъпки във водната стихия и нейното опознаване яхтсмените започват да изграждат своите предпочитания и сами опознават собствените си влечения и нужди. Едни залитат по моторните съдове, други - по ветроходните. Определени натури предпочитат кратките излети, втори се опияняват от дългото плаване, трети обичат риболова. За всички вкусове и потребности се намират подходящи лодки. Те струват пари, разбира се. Но и без да си милионер, можеш да се екипираш добре за морски приключения, както се вижда от нашата селекция на различни лодки.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл