Цацаров: "Червеите" е тема на прокуратурата далеч преди медийното й огласяване

Разработката „Червеите" е тема на прокуратурата, далеч преди тя да стане такава на членове на парламента или министри и да получи медийното огласяване. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров след срещата си с председателя на Народното събрание Цецка Цачева, предаде Фокус.

„Разследването започна, когато сме констатирали нарушения на закона", посочи Цацаров. Той обясни, че повече подробности по темата няма да огласява: „Прокуратурата работи усилено по тази тема и когато разполагаме с резултати, те ще бъдат представени".

На въпрос как върви разследването с Христо Бисеров, Цацаров уточни, че то върви към обвинителен акт без забавяне.

Предлагаме промени в начина, по който се осъществява мярката неотклонение "Подписка" и промяната й от поемане на задължение от страна на обвиняемия в забрана той да напуска местоживеенето си. Контролният механизъм предвижда регистрация в поделенията на МВР, каза още той.

Цацаров посочи и другите предложение в експертния проект:

"Предлагаме изменение на начина, по който се контролира мярката за неотклонение "Домашен арест". На първо място, задължение за съда във всеки един от тези случаи да определя адреса, на който ще се изпълнява домашния арест и на второ място форма на контрол и средства за електронно наблюдение, т.н електронни гривни, които проследяват движението и евентуалното отклонение на лицата, на които е наложена такава мярка. Предлагаме, една доста радикална промяна по отношение на мярката за процесуална принуда "Забрана за напускане пределите на Република България".

Ясно е, че към настоящия момент тя има по-скоро символичен характер. Предложението на прокуратурата е на лицата, на които е наложена такава мярка, да бъда изземвани документите за самоличност - лична карта и задгранични паспорти и да им бъдат издавани заместващи документи, които ясно удостоверяват наложената забрана. Предлагаме изменения, които са от значения за изпълнение на влезлите в сила присъди. Не съществува до настоящия момент в законодателството и по-специално в НПК възможност съдът след постановяване на присъдата, да измени мярката за неотклонение на подсъдимия, например поради това, че е постановена ефективна присъда с наложено ефективно наказание "Лишаване от свобода". Нашето предложение е след постановяване на присъдата първоинстационния съд да има правото да извърши преценки и ако съществува реална опасност подсъдимият да се укрие, а наложеното наказание "Лишаване от свобода" ефективно, да има възможност да измени мярката за неотклонение в по-тежка. Предлагаме, задължение подсъдимият по дела, които са с обвинение за тежко престъпление да се явява пред второистанционния съд лично".

По думите на Цацаров са направени и някои други предложения, които нямат отношение към мерките за процесуална принуда, но необходими , за да помогнат развитието на наказателния процес: "Предлагаме въвеждане на механизъм за призоваване и връчване на книжа за народни представители, а също и на общински съветници; разрешение за СРС по отношение на съдии, прокурори и следователи, да бъдат издавани от председателя на Върховния касационен съд по искане на главния прокурор. Целта ни е да преодолеем сегашния бавен, тежък и тромав механизъм за разследване на корупцията сред магистрати, който освен всичко друго е и постоянен източник на постоянни течове на информация”, заяви Цацаров.

Той каза още, че се предлагат и корекции в подсъдността на специализираните органи на съдебна власт, а именно Специализираната прокуратура и Специализирания съд. Предложението на Прокуратурата е в тяхната компетентност да се включат и престъпленията по Глава 1. Престъпления против Републиката.

По думите му причина за това и акцент са престъпленията тероризъм. "Те трябва да бъдат разглеждани от Специализирания съд от един съд в страната и разследвани централизирано от органите на Специализираната прокуратура", допълни още той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини