264 милиона долара сметка има българин, който е използвал „швейцарската пътека" за укриване на доходи

264 милиона долара е най-голямата сметка на български гражданин, който е използвал „швейцарската пътека" за укриване на доходи, пише френският вестник „Монд". Днес изданието предостави информация за разследването на канала, прокаран от швейцарския филиал на британската банка HSBC.

Както стана ясно по-рано днес сред възползвалите се от канала на банката в периода 1990-2007 година са и 74 българи или хора, посочили адреси в страната, които са прекарали през трезора средно по 5 милиона долара.

Данни за имената на тези хора и сметките, които те са разкрили и парите, които са преминали през тях, е била предоставена и на българските власти в лицето на Главна прокуратура, но досега оттам няма коментар по темата.

Разкритията показват схема за избягване на данъци и укриване на капитали на обща стойност 120 милиарда долара от над 200 страни.

Станата ни се нарежда на 69-то място в глобалната класация по размер на средствата, постъпили в швейцарската HSBC Private Bank, поделение на втората по големина банка в света - британската HSBC.

Сред водещите в тази класация са Швейцария, Великобритания, САЩ, Франция и Италия, откъдето са били източени милиарди.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес