Борисов: Южен поток не е прекратен към днешна дата

Южен поток не е прекратен към днешна дата. Това заяви премиерът Бойко Борисов на съвместен брифинг със заместник-председателя на Европейската комисия Марош Шефчович.

Нямаме нито един писмен документ, че е прекратен Южен поток, добави Борисов.

Виждате разликата преди една година и сега, ако преди година се беше провела тази среща в София съм убеден, че нямаше да се стигне до инфрийчмънт процедури, нито до проблемите, които се явиха впоследствие, каза още Борисов.

Той заяви, че оттук нататък предстои много работа за интерконектора с Румъния, Гърция, Сърбия. Това са изключително важни неща. Бяхме се подготвили за газовия хъб при Варна. ЕК в лицето на комисаря Шефчович и екипа му ще разгледаме варианти дали може да предложим на руската страна да докараме тръбата до Варна и от там да бъде изграден газов хъб, защото ние отговаряме на условията. Имаме свои източници-"Хан Аспарух", "Терез", Силистар. Интерконекторът ни с Гърция ще доведе втечнен газ, от Румъния ще може да получаваме газ от големите хранилища в Чехия, Словакия. От съседите ни-Турция, нашите компресорни станции са изключително мощни, най-модерни. Сега доизграждаме последните. Имат възможност да пренасят газ и в двете посоки, обясни Борисов.

Той заяви, че е доволен от срещите, знаем какво мислят всички държави в региона, ЕК знае за нашите проблеми, не ги приема на хартия, знаете геостратегически в сегашните условия какво би се случило, ако не проявяваме единство, разбиране и прагматичност, защото имаме една единствена цел-ниска цена на газа. Това е, което целим всички и е структуроопределящо.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини