Даниел Митов: България настоя за пропорционалност при мобилизацията на етнически българи в Украйна

България настоя за пропорционалност при мобилизацията на етнически българи в Украйна пред украинския посланик - нещо, което са направили Унгария и Румъния, които също имат етнически малцинства в Украйна. Това каза министърът на външните работи Даниел Митов пред журналисти в Брюксел.

Министър Митов заяви, че ще настоява за същото и пред украинския външен министър Павло Климкин, който ще дойде скоро в България.

Министърът каза още, че Външно министерство е изпратило указания до посолството и консултството в Киев и в Одеса да улеснят издаването на визи за нашите сънародници от района на военните действия. Те ще могат да разчитат на визи за България, ако техният живто е застрашен. Освен това България подготвя хуманитарна помощ за бедстващите райони. „Трябва да спрат да умират хора, трабва да спрат оенните действия, всичко трябва да се реши по пъта на диалога”, коментира министър Митов.

Според него е политическо безобразие да се използва страданието на хората за извличане на политически дивиденти. Той изрази надежда за позитивно решение и за договорености в Минск в сряда и подчерта, че ключът за помирението е в Русия. Съветът на външните министри одобри с единодушие разширяването на списъка с органичителни мерки на хора и образувания, свързани с действия , които заплащват териториалната цялост и независимостта на Украйна. Министрите изразиха подкрепа за новата Минска инициатива за намиране на разрешение на конфликта, чрез дипломатически усилия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят