1000 потрошени в "Пирогов" за 4 дни

Снегът се “прицели” в 60- и 80-годишни

1000 души с потрошени ръце, крака и паднали върху леда минаха през травматологичния кабинет на “Пирогов” от петък, когато заваля снегът, до понеделник следобяд.

Това съобщиха за “Труд” от спешната болница.

“В огромната част от случаите пострадалите са над 60 и над 80-годишна възраст”, обобщи дежурният д-р Милко Илиев. Докато екипът ни бе в “Пирогов”, той и колегите му приемаха за лечение 67-годишната Димка С., 64-годишната Сийка З. и 61-годишната Ценка Т. И трите жени се подхлъзнали на път за работа, а равносметката бе счупване на китка или на глезен. Същия сюжет, но само с различно място на инцидента Ц примерно на спирка, пред аптека или до супермаркета, разказали на лекарите и останалите пострадали.

През целия ден в приемното отделение на болницата бе пълно с хора, които нямаше как да се разминат. А докато чакаха за преглед, пред кабинетите се извиха опашки.

“70% от приетите пациенти ще бъдат оперирани”, посочи д-р Илиев. Той обясни, че такова е съвременото лечение - т.е. ако една разместена и нестабилна фрактура на крайник няма как да бъде задържана с гипс в правилна позиция, тя се подлага на хирургична интервенция. Същото важи за поразена става или отворена фрактура (т.е. с рана) след падане върху снега.

През последните четири дни до вчера следобяд за лечение в травматологията на “Пирогов” от всичките 1000 пациенти са приети 127 души. За същия период на миналата година са били два пъти по-малко - 60 души. По спомените на пациенти тогава имаше поледици, не и натрупал сняг.

Акцент:

70% от приетите са за операция, за да се вдигнат отново на крака

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве