Теменужка Петкова: Налице са всички предпоставки, за да се случи газов хъб

На днешната среща, която протече в изключително откровен и конструктивен диалог с европейските ни партньори, представихме презентация си, свързана с предложенията от наша страна, за това да бъде изграден газов хъб на територията на България. Това каза пред журналисти енергийният министър Теменужка Петкова след пресконференция на първата среща на Групата на високо равнище за изграждането на газовите връзки в Централна и Югоизточна Европа.

„Европейските ни партньори ще извършат съответните анализи във връзка с представената презентация и се надяваме на следващата среща през месец юни да имаме ясен отговор каква е тяхната визия по отношение на това наше предложение. По първоначални данни, прогнозните стойности, които показа нашият анализа са около 2,2 млрд. евро. Ще кандидатстваме за европейско финансиране, може и по плана „Юнкер“ и ще търсим и други източници за финансиране по програми на ЕС, ако се осъществи тази идея за газов хъб“, обясни Петкова. По думите й, основният приоритет на ЕС, свързан с енергетиката, е сигурността на доставките. „Ето защо, страните-членки на ЕС ще работим много интензивно за това да име диверсификация както на източниците, така и на маршрутите.

Много сериозно ще се работи и е приоритет за нас изграждането на интерконекторни връзки. Особено внимание ще обърнем на интерконектора с Гърция, който в последните два месеца има много сериозно раздвижване в развитието на този проект“, посочи Петкова. Тя поясни, че в бюджета на страната за 2015 година е потвърдена държавна гаранция от 80 млн. евро, което е достатъчно доказателство за изключително сериозните намерения по отношение на този проект от страна на управляващите. „В сряда ще бъда в Баку, където ще се проведе консултативен съвет във връзка с изграждането на южния газов коридор. Надяваме се до 2019 година да се случат нещата, свързани с гръцкия интерконектор“, посочи Петкова.
„Представете си България като газов хъб. Това са всичките газопроводи, по които ще идва газта и всички газопроводи, по които ние ще транспортираме тази газ. Необходимо ние да имаме и собствено хранилище, каквото имаме в Чирен. Там ще бъде необходимо да се направи разширение. Целта ни е той да достигне до 1 млрд. куб. метра газ. Нашата газопреносна инфраструктура е снабдена с 10 компресорни станции, което е изключително важно. Смятам, че в България са налице всички предпоставки, за да се случи газов хъб“, каза още Теменужка Петкова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес