На 18 юли 2018 да почерпят

Играчите на „Левски“ стоят час и половина в съблекалнята след отпадането

Ултрасите заградиха „Герена“

Делио Роси: Оставка? Не се предавам, но ще говоря с шефовете

Време е прокуратурата да се самосезира

„Левски“ направи всичко, за да отпадне от „Вадуц“ и успя! Феновете бесни!

400 проби за чумата във Франция, за да потвърдят резултатите Дават средно по 327 лв. на глава добитък под селекционен контрол

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 18 юли 2018

Феновете на „Левски“ поискаха оставката на Роси, опитват да нахлуят на терена (СНИМКИ)

Дуел за поръчки между Боинг и Еърбъс (ИНФОГРАФИКА)

Една нова кола на 400 души от населението По ръст на продажбите влизаме в топ 5 на ЕС

Бизнесменът Мирослав Хинков и съпругата му пътували в самолета, пуснат без проверка на Летище „София“ И двамата имали лиценз за пилот

Джихадистите се заканиха на Кипър, полицията отрича

Бойко Борисов: По време на мандатите на БСП сивата икономика става огромна Щом дойде наше правителство - изсветлява, заяви премиерът

Адвокат иска 100 000 лв. от прокуратурата Юристът се жалва, че е претърпял психическо напрежение и е уронено името му

Теменужка Петкова: Налице са всички предпоставки, за да се случи газов хъб

На днешната среща, която протече в изключително откровен и конструктивен диалог с европейските ни партньори, представихме презентация си, свързана с предложенията от наша страна, за това да бъде изграден газов хъб на територията на България. Това каза пред журналисти енергийният министър Теменужка Петкова след пресконференция на първата среща на Групата на високо равнище за изграждането на газовите връзки в Централна и Югоизточна Европа.

„Европейските ни партньори ще извършат съответните анализи във връзка с представената презентация и се надяваме на следващата среща през месец юни да имаме ясен отговор каква е тяхната визия по отношение на това наше предложение. По първоначални данни, прогнозните стойности, които показа нашият анализа са около 2,2 млрд. евро. Ще кандидатстваме за европейско финансиране, може и по плана „Юнкер“ и ще търсим и други източници за финансиране по програми на ЕС, ако се осъществи тази идея за газов хъб“, обясни Петкова. По думите й, основният приоритет на ЕС, свързан с енергетиката, е сигурността на доставките. „Ето защо, страните-членки на ЕС ще работим много интензивно за това да име диверсификация както на източниците, така и на маршрутите.

Много сериозно ще се работи и е приоритет за нас изграждането на интерконекторни връзки. Особено внимание ще обърнем на интерконектора с Гърция, който в последните два месеца има много сериозно раздвижване в развитието на този проект“, посочи Петкова. Тя поясни, че в бюджета на страната за 2015 година е потвърдена държавна гаранция от 80 млн. евро, което е достатъчно доказателство за изключително сериозните намерения по отношение на този проект от страна на управляващите. „В сряда ще бъда в Баку, където ще се проведе консултативен съвет във връзка с изграждането на южния газов коридор. Надяваме се до 2019 година да се случат нещата, свързани с гръцкия интерконектор“, посочи Петкова.
„Представете си България като газов хъб. Това са всичките газопроводи, по които ще идва газта и всички газопроводи, по които ние ще транспортираме тази газ. Необходимо ние да имаме и собствено хранилище, каквото имаме в Чирен. Там ще бъде необходимо да се направи разширение. Целта ни е той да достигне до 1 млрд. куб. метра газ. Нашата газопреносна инфраструктура е снабдена с 10 компресорни станции, което е изключително важно. Смятам, че в България са налице всички предпоставки, за да се случи газов хъб“, каза още Теменужка Петкова.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.