4 години затвор за Цветан Цветанов (Обзор)

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов „несъмнено“ е осуетил наказателно преследване, като е сложил резолюция „НЕ!!“ върху шест искания за СРС. Направил го е съзнателно, проявил е престъпна упоритост, „демонстрирайки всесилност и всепозволеност, прекрачвайки границите на закона и на морала“. С тези мотиви Софийският апелативен съд потвърди първоинстнационната присъда от 4 години затвор на бившия МВР. Чака се последната дума на Върховните съдии.

Апелативните съдии са потвръдили, че има достатъчно доказателства, че от 26 август до 18 септември 2009 г. Цветанов е сложил резолюция "НЕ!!!" върху разрешени от съда искания за СРС спрямо бившия шеф на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров и двама криминално проявени.

„Подсъдимият Цветанов е имал задължението да даде писмено разпореждане след даденото разрешение от компетентния председател на окръжен съд за прилагане на СРС. Той не е сторил това, пропуснал е да изпълни изобщо длъжностите, които му налага неговата служба“, посочват съдиите. Те уточняват, че това е пренебрегване на съдебната власт, за да бъде „фаворитизирана“ друга. „Подсъдимият напълно е осъзнавал, че препятства наказателното преследване и срещу тримата, макар естествено е да е имал предпочитание към Орлин Тодоров, тъй като все пак е бил ръководител на това ведомство, където последният е служел“, пишат съдиите. След това уточняват, че препинателните знаци след всяко „Не“ издават „известна емоционалност“.

В решението си магистратите напомнят и че „нерядко“ с публичните си изяви Цветанов е потъпквал презумпцията за невиновност, заради което България е осъждана многократно от Съда в Страсбург. Именно заради това САС не оценява напълно добрите характеристични данни на Цветанов и определя като справедливо ефективното наказание.

Срещу Цветанов има още две висящи дела, по които е оправдан.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини