Трета дисциплинарка срещу съдия Ченалова

Трета дисциплинарка образува Висшият съдебен съвет (ВСС) вчера срещу съдията от Софийския градски съд (СГС) Румяна Ченалова. Предложение за това внесе преди дни министърът на правосъдието Христо Иванов.

Производството е за забавяне на дела, нарушаване на етичния кодекс на магистрата и действия и бездействия, накърнили съдебната власт.

Подозрения за провинения на съдийката по 4 търговски дела били изложени в сигнал на ОББ от 7 януари. Съмнения изскочили и при проверката на заличения вече от списъка на синдиците Панайот Велков. Той е назначаван по няколко търговски дела от Ченалова, сред които е и казусът „Белведере", заради който тя бе викана за изслушване във ВСС.

Срещу Ченалова има и други две дисциплинарни дела. Едното бе образувано през декември м.г. за забавяне на около 50 дела, за предубеденост по казуса "Белведере", за мудно администриране на жалби, както и защото не се е произнесла по искане за отмяна на обезпечителни мерки по делото "САПАРД" преди 4 години.

Втората дисциплинарка срещу съдийката е висяща вече година и половина. По нея се проверяват действията й като адвокат по дело, свързано с македонска фирма. Става дума за източването на $2,5 млн. от македонския държавен тютюнев холдинг "Македония табак". По случая в Македония бе образувано разследване, но през лятото на 2014 г. то бе прекратено. Вероятно заради това тази дисциплинарка срещу Ченалова ще бъде прекратена.

Така или иначе заради дисциплинарките самата тя в момента е отстранена за 6 месеца. Това „замрази" шумното дело „Октопод", което е единственият наказателен процес, останал на доклад при Ченалова от времето, в което бе наказателен съдия. От СГС все още не са решили дали делото ще тръгне отначало с нов съдия, или ще спре до завръщането на Ченалова.

Междувременно се разбра, че министър Иванов е внесъл предложение за дисциплинарно производство и срещу съдията от СГС Ивайло Родопски. Основанието - отново факти от проверката на синдика Велков. Ставало дума за нарушение на етичния кодекс и за действия и бездействия, накърняващи престижа на съдебната власт при работата му по делото за фалита на ТВ7.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право