След смъртта на колега: Таксиджии на протест заради отменена доживотна присъда

Таксиметрови шофьори от Пловдив заплашиха да организират шествия и блокади на кръстовища заради отменената доживотна присъда за убиеца на техен колега.

Кървавата саморзаправа с 61-годишния Методи Гачев, когото всички наричали Бай Мето, потресе пловдивчани и почерни абитуриентските балове през 2013 г. Таксиметровият шофьор бе пребит жестоко без никаква причина в нощта на 25 май. Бай Мето карал към къщи момиче, което се прибирало след бала, когато в тясна уличка автомобилът бил пресрещнат от 34-годишния Александър Скръчков. Биячът принудил шофьора да спре, свалил го на улицата, налагал го зверски с юмруци и ритници, блъскал главата му в капака на таксито. Момичето избягало, а съсед изскочил на улицата и погнал бандита. Таксиджията бил откаран в болница, където починал след 11 операции и всички усилия на лекарите да спасят живота му.

Скръчков се крил 4 месеца преди да бъде предаден на полицията и заловен. Той има кримидосие и присъди за наркотици и нанасяне на средна телесна повреда. Делото срещу него приключи на две инстанции с най-тежкото наказание - доживотен затвор без право на замяна. При обжалването Върховният касационен съд намали присъдата на Скръчков на 20 години зад решетките с мотива, че ”не може да бъде обоснована изключителна тежест на престъплението”. Решението на последната инстанция е окончателно.

Близките на Методи Гачев обявиха, че ще водят дело в Страсбург.

„Той въобще не призна, не се покая, не се почувства виновен. Не мога да разбера как съдебният състав е стигнал до това решение, след като този човек многократно е съден, а месец преди убийството е излязъл от затвора. На какво разчитат - че ще се оправи ли?”, коментира Велизар Гачев, син на убития таксиметров шофьор.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини