Низвергнат български свещеник отказва да напусне църковен имот в Будапеща

Повече от една година низвергнат свещеник отказва да напусне български църковен имот в унгарската столица Будапеща. Уволненият поп Стефан Мамаков държи под ключ триетажна къща и отказва да я напусне, съобщава „Преса”, позовавайки се на свои източници от Светия синод. Постройката се намира в двора на нашата черква „Св. Св. Кирил и Методий”.

От висшия клир се видели в чудо от наглото поведение на бившия вече свещеник. Оттам се оплакват, че не могат да предприемат никакви действия, защото имотът е собственост на българската държава.

Западно- и Средноевропейският митрополит е алармирал Министерството на външните работи и в дирекция „Вероизповедания” в Министерски съвет, но институциите не са предприели никакви действия. В резултат на това новият свещеник Танчо Янчев, изпратен да служи на българите в Унгария, няма достъп до сградата и живее на квартира. На партерния етаж има параклис, където зимата се събират на богослужение. На втория етаж да намира неделното училище, а на третия е жилищното пространство, предвидено за свещеника.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят