Как да говорим пред публика

ВИКТОР ДРЕМСИЗОВ

Публика. Още при изричането на тази дума пред хората изниква представата за прожектори, осветление, стрес и визуализацията на изправен човек пред много хора. Пресъхнало гърло, треперещи ръце, заекване, премрежване на погледа са само част от симптомите на страха да говорим пред публика. Предполагам, често ви се е случвало да си намирате оправдание, да направите каквото и да е, само и само да не ви накарат да говорите пред публика. За съжаление, често това ви се налага независимо с какво се занимавате. Не е нужно да сте преподавател или успял бизнесмен, изнасящ лекция, за да говорите пред аудитория.


Лечението на този страх е старо и изпитано. Единственият начин да се пребориш със страха е да се изправиш срещу самия него.

Подготовката

Когато ви се наложи да изнасяте публична лекция и да говорите пред аудитория, започва и голяма подготовка. Мислите, как да се представите по най-добрия начин и как да не се изложите. Често през ума ви минава момента, в който си забравяте речта, губите гласа си, и мислите как изглеждате в очите на останалите. Какво ще кажат за вас? След дълги подготовки представянето ви минава нормално, но въпреки това чувате реплики като: „Изглеждаше много нервен, много механично беше всичко, все едно се опитваше да си спомниш всяка дума, която си написал.“ Тези и много други коментари засилват страха ви отново да се изправите пред пълна зала. У вас остава чувството, че сте били неподготвен. Все едно сте отишли на война без оръжие.
Предлагаме ви няколко съвета и препоръки, с който да излезете победител от тази битка:
1. Трябва много добре да сте запознати с темата, за която ще говорите. Старайте се информацията, с която разполагате, да е актуална, и достоверна. Графиките са добър метод, с който можете да потвърдите думите си. Помислете предварително какви въпроси може да ви зададе аудиторията. Ще успеете ли да отговорите на тях? Подборът на кратки и прости изречения е ключов за успеха. Начинът ви на говорене трябва да е ясен и разбираем. Говорете бавно и отчетливо.
2. Второто правило е свързано с практиката. Няма как да станете добри в нещо, ако не се упражнявате. Във всичко е така. Като за начало опитайте с по-малка аудитория – например отрепетирайте речта си пред приятел. По този начин може да разберете какво привлича вниманието на хората, какво ги разсейва и отегчава. Репетициите вкъщи пред огледалото, колкото и банално да звучи, също са от основно значение. По този начин може да изчистите досадните навици като ръкомахане и излишното разхождане по сцената. Нов по-актуален начин е възможността да се запишете с видео камера или телефон. Гледайки записа, ще останете изненадани от факта колко неща няма да ви харесат и бихте променили в поведението си.
3. Следващата стъпка към успешното ви представяне е свързана с познаването на аудиторията. Колкото повече сте запознати с хората отсреща, толкова страхът ви ще е по-малък. Непознатото винаги плаши. Опитайте се да персонализирате хората в залата. Ако имате възможност, разберете с какво се занимават, от какво се интересуват. Старайте се да комуникирате с тях. Нека бъдат част от дискусията. Често аудиторията е резервирана в началото. Добър подход е да ги разсмеете. Кажете им някой виц свързан с темата, за да намалите напрежението.

Големият ден

Какво друго би ви попречило за успешното ви представяне? Има редица фактори, с които трябва да се справите в самия ден на вашата презентация. Един от тях е осветлението в залата. Едва ли сте се замисляли, но колкото по-светло е в залата, толкова повече се засилва вашето притеснение. По този начин виждате погледите на аудиторията, втренчени във вас и очакващи вашето представяне. Лекото затъмняване и премрежването на светлината ще спомогнат за това да не се чувствате под прицел. Разбира се прекаленото затъмняване на обстановката прави аудиторията ленива и може да я приспи. А това едва ли е вашата основна цел.
Ако имате възможност отидете предварително на мястото, където ще се изявявате. Ориентирайте се с разположението на хората, позиционирането на трибуната и на всичко онова, от което ще имате нужда.
Не на последно място помислете и за външния си вид. Облечете се подобаващо, но най-важното удобно и комфортно. Дрехи, ограничаващи движенията ви, не са за предпочитане. Всякакви странични неща може да разсеят вниманието и концентрацията ви. Поставете чаша с вода в близост до вас. Пресъхналото гърло е нещо нормално. То се случва на всички не само на тези, които се боят да говорят пред публика.
В деня на вашето представяне пийте повече течности, поемете си дълбоко въздух и се изправете пред аудиторията. Запомнете, че няма безгрешни хора и вие не сте такъв и това е напълно нормално. Отпуснете се и се усмихнете. Публиката не обича намръщени хора.

А какво ще кажете?

Добрата презентация също е от съществено значение. С напредването на информационните технологии, можете да направите вашето представяне по-запомнящо се и интересно. Фокусирайте се главно върху проблема. Видеото и графиките спомагат за по-нагледното представяне на вашата позиция. Освен стандартните слайдове може да използвате и все по-модерните „мисловни карти“ (mind maps), които ще „разходят“ вашите слушатели из темата като в повествование на приказка. Картината въздейства много повече върху аудиторията отколкото думите. Не се впускайте в дълги обяснения и излишни разсъждения. Оставете аудиторията сама да го направи.
Говорете бавно и ясно. Не се стремете да кажете наизуст всичко онова, което сте си подготвили. Комуникирайте с аудиторията. Задавайте й въпроси, направете я част от случващото се. Намерете няколко приятни лице в аудиторията, но не се втренчвайте в един определен човек. Дайте възможност на публиката да говори, по този начин вие можете да си поемете въздух и да си починете. Трудно е човек да говори, без да спира, а и по този начин може да отегчите слушателите.
Мислено си представете вашия успех. Ако сами не вярвате в себе си, няма как да очаквате другите да повярват във вас!

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование