ИПИ: Великденските надбавки за пенсионерите ще струват 60 млн. лева

60 млн. лева ще трябва да бъдат отделени от бюджета за великденски надбавки за пенсионерите. Това каза пред „Фокус“ икономистът от Института по пазарна икономика Явор Алексиев. Той уточни, че тази сума се изчислява въз основа на великденските надбавки от миналата година: 40 лева да получат хората с най-ниски пенсии, 30 лева за тези с пенсии до линията на бедност, както и по 20 лв. за останалите пенсионери. Ако са верни изнесените данни за бюджетен излишък от 80 млн. лева през януари, обещаните от премиера Борисов надбавки са реалистични, посочи икономистът.

Той оцени като стъпка в правилната посока предложените от министъра на труда и социална полната Ивайло Калфин мерки за детските надбавки, макар и промените да не са достатъчно смели. „Хубаво е, че вицепремиерът се опитва да се пребори с една много сложна система, въпросът е дали предложените от него промени ще бъдат одобрени от пленарна зала.

„Министър Калфин се опитва да подсигури дейността на система и избягването на злоупотреби, отколкото фундаментално да въведе нови принципи. Ние днес ще предложим схема за диференциране за някои от надбавките, т.е. различна ставка в зависимост от доходите на различните домакинства“, обясни Явор Алексиев. Той посочи, че това би се извършило по начин да не бъдат затруднени хората, които в момента получават надбавки.

Социалната политика на страната трябва да бъде такава, че когато човек изпадне в нужда, да бъде идентифициран източникът на проблема – дали причината е в ниската квалификация, териториална изолация, проблем в семейството или друго, каза още Явор Алексиев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес