ТЕЛК обяви мъж за мъртъв, той не подозира за смъртта си

Кърджалиецът Димитър Т.Т. бе обявен за починал след преглед в ТЕЛК, без дори той да подозира за смъртта си. Трудоустроеният мъж е минал преглед за преосвидетелстване пред втори състав на Трудово-експертната лекарска комисия в Кърджали с председател д-р Спас Котев. В телковото решение в графата „трудова заетост“ е записано,че инвалидизираният Димитър е „умрял“. Грешният документ е изготвен на 25 юни 2014 г. Димитър е прекарал мозъчен инсулт и е с 91% нетрудоспособност. Състоянието му обаче е стабилно, той си е жив и получава пенсия и социални бонуси.

След сигнал на "Кърджали бг вести" д-р Котев извърши бърза проверка. Оказа се, че става дума за досадна техническа грешка, допусната от медицинското лице, оформящо телковите решения. Веднага е сигнализирана д-р Карагяурова в НОИ-Кърджали, за да бъдат нанесени корекции в статуса на Димитър.

По закон ако човек с увреждания почине между подаването на документи за ТЕЛК и излизането на решението, в документите се вписва, че е умрял. Нормативната уредба предвижда в случая близките му да получат обезщетение за периода, докато се чака телковото решение.Това поясниха от ТЕЛК-Кърджали.

"Служителката ни е сгрешила заради голямото натоварване, на което са подложени двете трудово-експертни лекарски комисии в Кърджали. Добре е, че напоследък успяваме да обслужваме по-бързо пациентите. В момента преглед минават хора, подали документи през октомври и ноември миналата година. На ден често приемаме по 15-20 пациенти", сподели д-р Котев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони