Променят екотаксите за автомобилите

Обмисля се промяна на екотаксите, които се заплащат при внос на автомобили в страната, съобщи вчера министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. Идеята е те да се обвържат с количеството въглеродни емисии, отделяни от двигателя.

В момента размерът на таксата зависи изцяло от възрастта на автомобила, но не е обвързан с екологичност. За новите коли таксата е в размер на 146 лева. За автомобили на възраст до 5 години сумата е 200 лева. За возилата между 5 и 10 години се плащат 253 лева, а за тези над 10 години - 267 лева.

Екотаксата, наричана още продуктова такса за рециклиране на МПС, се заплаща в КАТ при регистрацията на автомобила. Парите влизат в държавното предприятие ПУДООС към Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

У нас единствено в Закона за местните данъци и такси има разпоредби, обвързани с евростандартите за вредни емисии от автомобилните двигатели, като има данъчни отстъпки за колите със сертификат от Евро 3 нагоре.

Експерти от МОСВ коментират, че от четирите вида горива, предлагани у нас, най-голям замърсител е дизелът заради саждите и полиароматните въглеводороди, които отделя.

След него се нарежда бензинът, който съдържа бензен и летливи органични съединения. По-малко замърсявания има от пропан-бутана, а най-екологичното автогориво е природният газ.

Регистрираните у нас леки автомобили са 2,9 млн. броя. От тях 1,75 млн. са бензинови, а останалите - дизелови.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини