Калфин: Да намерим отговор на въпроса кога професионалните пенсионни фондове ще поемат функциите си

"Нашата цел е да намерим трайно решение и отговор на въпроса кога професионалните пенсионни фондове ще поемат функциите си и кога ще започнат да изплащат пенсиите при по-ранното пенсиониране”. Това каза Ивайло Калфин, министър на труда и социалната политика, по време на брифинг по повод протеклата дискусия относно пенсионната реформа. В момента всички регулации за професионалните пенсионни фондове са временни, това е т. нар. Параграф 4 от Кодекса за социално осигуряване, обясни Калфин.

„Тук има няколко категории работещи - тези, които са натрупали осигурителния си стаж преди 2000 година, това са хора, които нямат вноски в професионалните фондове. Тук постигнахме съгласие, че законът трябва да се промени и те трайно да бъдат контингент на НОИ" посочи министър Калфин. Той поясни, че ще има ясни критерии за пенсиониране и определяне на пенсията, а в случаите, когато има натрупан съответния стаж, но няма вноски към професионалните пенсионни фондове, пенсията му ще се поема от НОИ.

"Има и втора категории работищи - такива които са се осигурявали преди и след 2000 година. Това означава, че преди 2000 година, те са осигурявани изцяло в солидарната система, а след 2000 година са внасяли вноски и в професионалните пенсионни фондове и там вече има натрупани средства. Повечете от тези, които в момента се пенсионират, са точно в този случай. За тях в момента правилото, което работи е, че размера на пенсията се установява от НОИ, а там професионалните пенсионни фондове превеждат натрупаните до момента средства и съответния гражданин започва да си получава пенсията" допълни министър Калфин.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини