БСП поиска извинение от председателя на НС “заради спекулации” Извинявам се, но не може да ме обвинят в некомпетентност, заяви Караянчева

Обявяваме доходите си от студентски бригади

Нов трус от 3,9 по Рихтер в Румъния

Катастрофа затвори пътя София – Варна край Ловеч

Желяз Андреев: Настроени сме позитивно, но се готвим и за най-лошите варианти

Какво говорят по секс телефона за алкохолици

Лидерите на Северна и Южна Корея ще се срещнат на военната линия между страните

Вижте къде в София шумът е над допустимите норми

Менда Стоянова: Ще продължим да намаляваме външния дълг спрямо БВП

Властите на САЩ влезли с взлом в дипломатически имот на Русия, Москва ще ги съди

Румен Гечев: Външният дълг не се управлява достатъчно добре

Делян Добрев: Вероятно ще подкрепим Закона за енергетиката, за да няма спекулации в обществото

ДНК експертиза разкри чии са костите на намерения скелет в хотел „Смолян”

Корнелия Нинова: Управляващите обявиха война на всички, а днес ни трябва съзидание

Закриха сайт, използван за милиони кибератаки по света

Калфин: Да намерим отговор на въпроса кога професионалните пенсионни фондове ще поемат функциите си

“Нашата цел е да намерим трайно решение и отговор на въпроса кога професионалните пенсионни фондове ще поемат функциите си и кога ще започнат да изплащат пенсиите при по-ранното пенсиониране”. Това каза Ивайло Калфин, министър на труда и социалната политика, по време на брифинг по повод протеклата дискусия относно пенсионната реформа. В момента всички регулации за професионалните пенсионни фондове са временни, това е т. нар. Параграф 4 от Кодекса за социално осигуряване, обясни Калфин.

„Тук има няколко категории работещи – тези, които са натрупали осигурителния си стаж преди 2000 година, това са хора, които нямат вноски в професионалните фондове. Тук постигнахме съгласие, че законът трябва да се промени и те трайно да бъдат контингент на НОИ” посочи министър Калфин. Той поясни, че ще има ясни критерии за пенсиониране и определяне на пенсията, а в случаите, когато има натрупан съответния стаж, но няма вноски към професионалните пенсионни фондове, пенсията му ще се поема от НОИ.

“Има и втора категории работищи – такива които са се осигурявали преди и след 2000 година. Това означава, че преди 2000 година, те са осигурявани изцяло в солидарната система, а след 2000 година са внасяли вноски и в професионалните пенсионни фондове и там вече има натрупани средства. Повечете от тези, които в момента се пенсионират, са точно в този случай. За тях в момента правилото, което работи е, че размера на пенсията се установява от НОИ, а там професионалните пенсионни фондове превеждат натрупаните до момента средства и съответния гражданин започва да си получава пенсията” допълни министър Калфин.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.